Fyn svigter psykisk syge børn


Fyn svigter psykisk syge børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

UNGDOMSPSYKIATRI: Da Birte Weiss (S) var sundhedsminister i midten af 90'erne kaldte hun behandlingen af psykisk syge børn og unge for en skamplet på det danske velfærdssamfund. Det var kommet frem, at mange psykisk syge unge blev indlagt side om side med voldelige og psykotiske voksenpatienter. Det førte til en kæmpemæssig debat og flere ressourcer til ungdomspsykiatrien - og så skulle det problem være løst.

Men sådan er det ikke gået. Nye beregninger fra Sundhedsstyrelsen og Amtsrådsforeningen viser, at psykisk syge børn og unge kommer bagest i køen i behandlersystemet - særligt på Fyn!

Det viser sig, at når man sammenligner udgift pr. barn landet over, får Fyn en absolut bundplacering som det amt, der bruger færrest penge på det ungdomspsykiatriske område. I et nedskæringsperspektiv ser det fint ud, så der er flere penge til skattelettelser. Men taler vi om politisk prioritering på et i forvejen stramt amtsligt budget blandt andet på grund af et nationalt skattestop, står prioriteringen til dumpekarakter.

Fyns Amts ungdomspsykiatriske afdeling - dør om dør med et af landets mest anerkendte hospitaler, Odense Universitetshospital - bruger kun cirka 200 kroner per indbygger i alderen 0-17 år. Til sammenligning bruger Vejle Amt eller Hovedstadens Sygehusfællesskab 400-450 kroner. Kan det virkelig være rigtigt, at Fyn kun bruger halvt så mange penge på at hjælpe børn og unge, som har været udsat for incest og andet misbrug, eller lider af så alvorlige sygdomme som spiseforstyrrelser, depressioner, angst, og skizofreni?

Billedet bliver ikke bedre, når man læser Sundhedsstyrelsens opgørelse over ventetiderne. Fyn har de højeste tal, som svarer til, at hvert femte barn og ung må vente over tre måneder på behandling. I et samfund som vores er det totalt uacceptabelt, at børn og unge lider unødvendigt længe.

Der er ingen tvivl om, at man generelt i Danmark og på Fyn har øget indsatsen overfor fysiske sygdomme i forhold til psykiske. Og selvfølgelig skal livstruende sygdomme prioriteres meget højt. Hver fjerde dansker er ramt af kræft på egen krop eller i nær familie. Hver femte er ramt af hjerte- og karsygdomme. Der er god grund til at opprioritere de alvorlige fysiske sygdomme. Helst endnu mere end i dag, men ikke på bekostning af det ungdomspsykiatriske område.

Børn og unge skal ikke først være på randen af et selvmord, før de kommer i behandling. Når et barn hænger sig selv, er der god grund til at se, hvad vi kan gøre for børn, hvis indre er kaos.

Det er dejligt for familier at bo på Fyn, når ens børn er sunde og raske. Anderledes, når børnene er psykisk syge og har behov for hjælp for at blive velfungerende voksne. Der er hårdt brug for en ungdomspsykiatrisk behandlingsgaranti omgående.

Fyn svigter psykisk syge børn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce