Fyn i centrum: Droner skaber 150.000 job de næste 30 år


Fyn i centrum: Droner skaber 150.000 job de næste 30 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Claus Jensen, forbundsformand Dansk Metal - Peter Rahbæk Juel, borgmester i Odense, Socialdemokratiet - Trine Bramsen, fynsk medlem af Folketinget

Carsten Bundgaard
Debat. 

Med lanceringen af et nyt forsvarsforlig sidste søndag blev det cementeret, at Fyn er Danmarks centrum for test og udvikling af droner, og at forligspartierne tydeligt vil prioritere brugen og udviklingen af droner.

Med forliget står det nemlig klart, at Forsvaret vil styrke mulighederne for at understøtte droneindustrien i Danmark, og at det skal ske med afsæt i et samarbejde med testcentret UAS Denmark - Danmarks Dronecenter i HCA Airport. Her vil Forsvaret blive repræsenteret i UAS Denmarks Advisory Board, og samtidig vil Forsvaret kunne bruge HCA Airports dedikerede luftrum til at teste den nyeste teknologi inden for droner.

Det er en glædelig og vigtig beslutning, som blåstempler det fynske dronearbejde, og som styrker rammerne for industriens mulighed for at udvikle og teste droner samt muligheden for at skabe ny beskæftigelse for både langt- som kortuddannede.

Forsvarsforliget er det seneste af en række tiltag, som gøder og vander den jord, hvorfra droneindustrien kan spire. I 2016 fremlagde regeringen Danmarks første dronestrategi, og i 2017 åbnede UAS Denmark - Danmarks Dronecenter, som Danmarks første center med et dedikeret luftrum til test af droner. Samtidig valgte Syddansk Universitet at etablere en dronehangar og dronelaboratorier i lufthavnen.

De mange tiltag på droneområdet er vigtige for, at branchen kan blive én af de helt store vækstsucceser på niveau med det, vi i dag ser i Odenses Robotklynge. En klynge som via erhvervs- og forskningssamarbejde skaber synergier mellem de to brancher.

EU-kommissionen har i en analyse vurderet, at droneteknologien kan skabe 150.000 nye job og en omsætning på 15 milliarder euro frem mod 2050. De nye arbejdspladser kommer ikke alle nu og her, men vi skal sammen sikre, at det fynske dronemiljø fortsat går forrest i udviklingen af det, der kan blive en stor erhvervssucces for hele Danmark.

Forsvarets tilstedeværelse tæt på dronebranchen i HCA Airport vil være til gavn for både forskere og virksomheder.

På Syddansk Universitet forskes der intensivt i droneteknologien side om side med forskning i robotter. Det giver en række synergier, som skaber et forskningsmiljø i høj klasse, så Fyn kan blive centrum for innovative kvantespring inden for droneteknologien. Ligesom det er sket med kollaborative robotter.

Forsvarets ønske om at understøtte droneindustrien i Danmark stiller det skulder ved skulder med mange af Danmarks helt store industrier, som står klar til at udnytte den nye teknologi. En teknologi som på sigt vil frigøre medarbejdere fra fysisk hårde arbejdsopgaver over mod mere produktive opgaver. Det gælder for eksempel den maritime sektor, bygge- og anlægsbranchen og landbruget.

At komme dertil kræver dog fokus på uddannelse og opkvalificering af arbejdsstyrken til de nye arbejdsopgaver. Derfor har Odense Kommune i samarbejde med Odense Robotics igangsat efteruddannelsesforløb, som skal skaffe ledige job i robotbranchen. Et initiativ der lige såvel kan tænkes ind i forløb til dronebranchen.

Fyn i centrum: Droner skaber 150.000 job de næste 30 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce