Fremtiden i landbruget: Flere Ole Opfindere


Fremtiden i landbruget: Flere Ole Opfindere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Karen Hækkerup, adm. Direktør, Landbrug og Fødevarer
Meincke Sif/Landbrug & Fødevarer
Debat. 

Digitalt: Som 20-årig stiftede Ole Green, bosat i Ringkøbing, sin første virksomhed for at udvikle nye velfærdsoptimerede staldsystemer til grise. I sidste uge fik han overrakt Innovationsfondens pris som Årets Innovatør for at udvikle digitale løsninger, der kan gøre landbrugsproduktion mere bæredygtig og effektiv. En indsats som har resulteret i 12 patenter og en lang række produkter, som for eksempel en selvkørende traktor, som i dag anvendes af landmænd over hele verden.

Forhåbentlig ser vi snart endnu flere af Oles slags. I denne uge præsenterer regeringen sin digitaliseringsstrategi, der skal sætte skub i den danske digitalisering. I fødevareklyngen er vi allerede i fuld gang med digitaliseringen og er parate til endnu mere. Undersøgelser peger på, at produktiviteten kan hæves med 5 procent ved hjælp af big data, og at danske virksomheder kan forbedre indtjeningen med 30 mia. kr. om året ved digitalisering.

Vores Panel for Digital Vækst i Fødevareklyngen, der består af en række markante spillere inden for den danske fødevaresektor offentliggjorde i efteråret 10 anbefalinger til, hvordan den danske fødevareklynge bedst kan udnytte de digitale muligheder. En af dem er at bygge oven på en stærk danske landbrugs- og fødevareinnovation ved at lave et Internet of Food - kraftcenter.

Regeringens digitale vækstpanel har tidligere anbefalet at Danmark skal etablere en internationalt førende hub inden for Internet of Things, kunstig intelligens og Big data. Landbrugs- og fødevareerhvervet har arbejdet med data, sensorer og robotter i årtier og har derfor et unikt udgangspunkt. Vi synes, at Hub tankegangen er spændende. Både fordi vi ser at fødevareerhvervet har meget at byde ind med og vinde ved sådan en satsning, men også, fordi vi i erhvervet arbejder på, at blive det skandinaviske omdrejningspunkt for et europæisk netværk af digitale innovationshubs på landbrugsområdet - det vil sige AgriHub Scandinavia. Det vil være naturligt at bygge på styrkepositioner og sammentænke indsatser.

På den måde kan vi hjælpe fremtidens "Ole Opfindere" med at udvikle digitale løsninger, der forbedrer, effektiviserer og optimerer fødevareproduktionen, så vi kan producere fremtidens kød, æg og mælk med mindre aftryk og ressourcespild.

Fremtiden i landbruget: Flere Ole Opfindere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce