Fra nytårsløjer til hærværk


Fra nytårsløjer til hærværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I avisen kan man læse, at det ikke kun er "løjer og grønlangkål", der har præget nytårsaften på Fyn. I Assens, Faaborg, Langeskov, Vester Åby og Ørbæk var årets sidste aften og nat præget af groft hærværk, som pålægger butiks- og hus ejere samt forsikringsselskaber regninger på hundrede tusinder af kroner, fordi det er vanskeligt at indkredse synderne, og hvis det endelig lykkes, er det tvivlsomt om de pågældende er i stand til at betale for ødelæggelserne.

Det fyger med anmeldelser om sprængte postkasser, ødelagte facaderskilte, knuste butiksruder og meget mere, og i Faaborg blev en voldsom omgang hærværk fulgt op af skældsord, flaskekast og affyring af raketter mod de handlende og en Securitas-vagt.

"Det er det værste, vi har oplevet", udtaler en butiksejer, som måtte i gang med at fjerne mængder af glasskår og puds fra loftet, som blev rystet løs af kanonslag.

I Langeskov er borgmester Ejvind Høyer blevet vred på hærværksfolkene og bebuder, at "Nu må fløjlshandskerne tages af over for de unge ballademagere." Borgmesterens reaktion kommer til udtryk, efter at Langeskov Centret endnu engang har været centrum for voldsomme ødelæggelser.

I Vester Åby konstaterer driftsassistent Bjarne Madsen fra Faaborg Forsyningsvirksomheder, at det vil koste 150.000 kroner at udskifte et stort antal knuste lamper. Andre steder i Vester Åby er der ødelagt havefigurer og postkasser, og vinduer er sprængt. I den lille by er man nu så trætte af det omfattende hærværk, at der er indkaldt til borgermøde i Bøgebjerg hallen, hvor man vil forsøge at få en dialog i stand.

Desværre er det ikke kun nytårsaften, at såkaldt utilpassede - formentlig unge mennesker - går amok. Den ene gang efter den anden kan avisen berette om omfattende hærværk mod butikker og private hjem, og mange forretningsdrivende vånder sig over udgifterne efter forsikringsselskabernes krav om en mere effektiv sikring af butikslokalerne.

I en del af sagerne har politiet en formodning om gerningsmændenes identitet, men man savner beviser, der kan føre til domfældelse af de pågældende, og tilsyneladende er borgerne, som frygter repressalier, ikke meget for at fortælle, hvad de ved om hærværksfolkene.

For ikke så mange år siden kunne man nytårsmorgen se havelåger og juletræer hejst op i flagstænger, men nu er den slags nytårsløjer afløst af vold samt hærværk, som er blevet en kostbar økonomisk - og undertiden menneskelig - belastning. Frygten for endnu vildere udskejelser lurer mange steder på Fyn, og så længe netop frygten får fredelige borgere til at holde mund med deres viden om gerningsmændene, er der næppe udsigt til mere fredelige tilstande.

En indgående debat om emnet er tiltrængt, inden de materielle ødelæggelser følges af fare for liv og lemmer. Ingen kan være tjent med at leve i konstant frygt og usikkerhed.

Fra nytårsløjer til hærværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce