Forslag til landbrugets venner: Lad en national vandfond betale for det rene vand


Forslag til landbrugets venner: Lad en national vandfond betale for det rene vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Kjeld Hansen, gårdejer og forfatter, Druebjerggård, Tåstrupvej 31´, Klippinge
Billede
Debat. 

Vandmiljø: Her er en klar opgave for landbrugets sande venner, som f.eks. den sønderjyske skolelærer Hans Chr. Schmidt. Han er en af kemilandmændenes bedste fortalere i Folketinget, hvor Schmidt som MF for Venstre aldrig forsømmer nogen lejlighed til at støtte erhvervet. Nu vil han forære vennerne 600 mio. kr. ved at fjerne den beskedne afgift på sprøjtemidler, som regeringen selv har indført for at dæmpe forbruget af de værste gifte. Det fremgår af Stiften 26.3.

På Nordfyns Vandværk kunne de godt bruge en lille del af de millioner. For tiden leder de efter nye steder at foretage boringer efter rent drikkevand. Det bliver en dyr fornøjelse, men de er tvunget til det på grund af det lokale landbrugs forurening med sprøjtegifte. Lige nu estimerer vandværket at skulle bruge mellem seks og syv millioner kroner på et nyt kildefelt. Det vil koste hver lokal familie 1200 kroner om året i prisstigninger over de næste syv år.

Nordfyns Vandværk er ikke noget særtilfælde. Samme regninger venter familierne på egnen omkring Beder, hvis ikke det lykkes Århus Vand at beskytte sine boringer der.

Aktuelt er det sprøjtegiften desphenyl-chloridazon, der truer. Den ser ud til at forekomme i hver 10. vandboring landet over, og vel at mærke i koncentrationer over grænseværdierne. Også stoffet triazol fra årtiers brug af svampemidler er fundet i uacceptable koncentrationer, men endnu flere stoffer siver ned mod grundvandet.

Disse alarmerende fund rejser spørgsmålet: hvem skal betale for de nye kildefelter? Forbrugerne eller forurenerne? Det spørgsmål er næppe svært at besvare for hæderlige borgere.

Her kommer MF Hans Chr. Schmidt ind i billedet. Han kan skaffe de nordfynske og andre danske familier rent drikkevand uden millionudgifter og samtidig hjælpe landbruget ud af den selvskabte klemme, uden at den enkelte landmand påføres nye udgifter.

Løsningen ligger lige for: Regeringen bør oprette en national vandfond, der kan holde vandværkerne skadesløse, når de rammes af sprøjtegiftene, men samtidig friholder landbruget for regningen.

Det kan gøres ved at hente finansieringen fra de pesticidafgifter, landmænd og gartnere allerede betaler til staten. Rækker pengene ikke, kan provenuet suppleres med midler fra landbrugets Promilleafgiftsfond. Den har siden 1978 haft som formål at styrke landbrugets udvikling, og hvad ville være mere styrkende end at stå ved erhvervets ansvar for danskernes rene drikkevand?

Hermed er forslaget dit, Hans Chr. Schmidt. Lad os så se, hvad du dur til.

Forslag til landbrugets venner: Lad en national vandfond betale for det rene vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce