Forhandlinger på Borgen. Samuelsen og Thulesen er ikke et match på Tinder


Forhandlinger på Borgen. Samuelsen og Thulesen er ikke et match på Tinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Morten Helveg Petersen, MEP, Radikale Venstre
Helveg og Tørnæs får tillidsposter i EU-Parlamentet Morten He
Debat. 

Én gang i timen eller deromkring stikker en af aktørerne hovedet ud i virkeligheden og hen foran en mikrofon og fortæller alle os andre, at det er de andre, der er galt afmarcheret. Minutter senere gentager en af de andre scenariet. Først Thulesen, så Samuelsen og så Løkke. Så begynder de forfra på gangene på Christiansborg. En politisk farce som bider sig selv i halen.

Det er svært at se igennem den tåge af raseri og frustrationer, som regeringens og Dansk Folkepartis forhandlinger om treenigheden finanslov, skat og udlændinge er hyllet ind i. Det er også svært at se, at der er vilje endsige velvilje, til at lande politiske aftaler.

Hidtil har det handlet mindst om politik og mest om at pisse territorier af. At slå sig på fuglebrystet. Alle har fået nok, må man forstå. Men ingen gør noget for at ændre situationen. Det er som om, at de har taget forskud på næste års Christiansborg-revy for rullende kameraer.

De første timer var det lidt underholdende, lidt sært måske, men ikke desto mindre. Det er trods alt ikke hver dag, at et regeringsparti truer med ikke at stemme for sin egen finanslov. Ej heller at alt skal være historisk i den ene forhandlingslejr, og for alt i verden ikke må være netop dét i den anden. Samuelsen og Thulesen. De er ikke et match på Tinder.

Deres isnende kolde forhold er allerede blevet udlagt og mejslet i granit som symbolet på politikerlede og dalende troværdighed i befolkningen. På den politiske børnehave. Vi har lige været til kommunal- og regionsrådsvalg, hyldet demokratiet og taget det alvorligt. Og så denne opfølgning. Kommunalvalget blev ikke den succes, de havde håbet på. Måske netop derfor griber de nu efter årets sidste chance for at markere deres største trumf én gang. Udlændinge, skat og taburet.

Det kan være svært at se, hvem der er venner i det her, snarere ligner de en vildfaren pastiche over den gode, den onde og den grusomme. Hvem der er hvem, afhænger af øjnene der ser. Det er snart sagt helt umuligt at forstå, at vi taler om en regering og dens støtteparti, som har flertal til at gøre virkelighed af deres politiske topprioriteter.

Skulle de være en fasttømret bande, som vil noget særligt med Danmark, som vil fremtidssikre Danmark, udvikle Danmark. Kan man gøre os alle sammen rigere, tryggere, klogere ved at bytte skat for udlændingestramninger. Jeg kan ikke se det. Kan Thulesen, Samuelsen eller Løkke?

Der tegner sig et mønster. Hvor det politiske kompromis, som vores land er bygget på, er blevet afløst af hårdt optrukne, uforsonlige fronter. Sådan er den nye politiske virkelighed, må man forstå, sådan opererer nye partier. Der forhandles ikke, der dikteres på forhånd. Og hvis man ikke får det hele på én gang, kan man lige så godt nedlægge sig selv. Hvis den stil fortsættes, synes der ikke langt til epilogen.

Jeg husker fra min egen tid som finansordfører utallige finanslovsforhandlinger i Struensee-værelset i Finansministeriets røde bygning på Christiansborg Slotsplads. Og ja, vi var uenige om mangt og meget. Tallene og beregningerne føg gennem lokalet. Men der var trods alt en fælles forståelse af, at når man var nået frem til en aftale, var det netop en aftale. Også selvom man ikke nødvendigvis fik alle sine mærkesager igennem med historisk slagkraft.

Politik handler efter min mening om det lange seje træk. Har man ikke tålmodighed til det, stresser man over mikrofoner og kameraer og får man ansigtsfurer så dybe som skispor, når man ikke får sin politiske vilje på kommando. Så skal man måske ændre strategi og overveje at skrue lidt ned for stridslysten. Samt tænke lidt over, hvordan det er kommet dertil, når nu man på forhånd har aftalt at være venner.

Forhandlinger på Borgen. Samuelsen og Thulesen er ikke et match på Tinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce