For stort sygefravær


For stort sygefravær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ældreplejen

af eva antkowiak

formand for Ældremobiliseringens distriktudvalg Fyn, Tunnelvej 8, Nyborg

Vikarforbruget stiger og stiger og er hårdt ved kommunernes kasser. Ud over det kommer vikarhjælp ikke på højde med den normale kendte. Hvorfor så stort et sygefravær i dette fag, som i det store og hele er et kvindefag?

Vi kan dele sygefraværet i tre slags:

1. De reelt syge og de, der ikke vil risikere at smitte de ældre med f.eks. en forkølelse eller roskildesyge.

2. Det rene pjæk.

3. De, der er på sammenbruddets rand, fordi det hele er uoverskueligt, og føler det helt nødvendigt at have et par dage til at få fodfæste i tilværelsen.

Den første gruppe skal bare have ro til at blive raske og smittefri.

Den anden gruppe er sandsynligvis meget lille. Det er snyd, ukærligt og ukammeratligt.

Den tredje gruppe er den store gruppe. Der kan forventes så meget af et menneske, at det umuligt kan svare til forventningerne.

Der tales så meget om ligeløn på arbejdspladsen for kvinde og mand. Det kan indføres, men hvem kan indføre lige lang arbejdstid på et døgn for kvinde og mand?

Ganske vist har nutidens mænd fået forståelse for, at deres hjælp i hjemmet er nødvendig, men de er så godt som altid hjælpere under den ansvarshavende kone. De kan bringe/hente børn, hjælpe med støvsugning, hjælpe med den varme mad, hjælpe med at putte i opvaskemaskinen og andet, de bliver bedt om, men det påhviler stort set alene konen at sørge godt for børnenes tøj, rigtige kost og hele adfærd. Hun skal klare økonomiske indkøb og planlægning af husførelsen.

Derudover skal hun være en sød og opdragende mor på alle måder, være en god kone, elskerinde og kammerat for sin mand. Hun skal også være velplejet samt være interessant og oplyst at omgås.

Alt det er krav, der stilles til mange kvinder, som hver dag tager af sted til det meget krævende job at arbejde i ældreplejen. Der er travlhed dagen lang, og der skal være kræfter til at skabe en god dag for de ældre, hun skal tage sig af. Det er jo det, jobbet drejer sig om. Og det er jo det job, hun har ønsket sig. Men føler hun efter dagens arbejde, at hun ikke har nået det, hun gerne ville, så er det af og til bare for meget, og hun melder sig syg.

Jeg tror, det var en idé at lade kvinder med børn under 12 år arbejde 32 timer med løn for 37 timer. Det lyder helt umuligt, men mon ikke det ville nedbringe sygefraværet så meget, at de højere lønudgifter blev modsvaret af de dyre vikarpenge af, at man ville få bedre ældrehjælpere og større tilgang til faget.

Og det er helt nødvendigt.

For stort sygefravær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce