Fokus på værdier


Fokus på værdier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKOLE: Den danske folkeskole adskiller sig fra andre landes grundskoler ved at fokusere på værdier og ved ikke at se eleverne som tomme kar, der skal fyldes op med viden.

Det er en vigtig grund til de ris, som skolen får i udenlandske undersøgelser, især dem fra OECD. De sætter nemlig især fokus på en styrkelse af elevernes faglige og direkte målelige kompetencer.

Retfærdigvis skal det også nævnes, at OECD ligefrem roser det forhold, at danske skoleelever generelt er glade og tillidsfulde med gode sociale og demokratiske kompetencer.

Inden politikere og forskellige kommentatorer igen overfalder folkeskolen, er der god grund til at læse Det økonomiske Råds Vismandsrapport fra efteråret 2003.

De gode økonomer skriver: "Det er tankevækkende, at internationale sammenligninger viser, at den danske folkeskole er en af verdens dyreste, mens elevernes faglige præstationer befinder sig i midtergruppen. Dette behøver ikke at være uacceptabelt, hvis folkeskolen giver eleverne værdifulde færdigheder på en række af de øvrige områder, der er fremhævet i formålsparagraffen, eksempelvis personlige og sociale færdigheder."

Vismændene skriver endvidere, at "hvis politikernes aktuelle fokus på fagligheden i folkeskolen er udtryk for et stærkt ønske om at dreje folkeskolens formål i væsentlig mere faglig retning, vil det være logisk at justere den nuværende formålsparagraf."

Hvis nogen skulle forgribe sig på skolens formål, er det vigtigt at vide, at eleverne lige fra børnehaveklassen bl.a. bliver stillet overfor at skulle tage ansvar. Det sker, fordi eleverne vokser op i en kultur uden brugsanvisning og produktkontrol.

Samtidig er det erhvervsforberedende hverken det eneste eller vigtigste indhold. Folkeskolen er forpligtet på det, vi er fælles om i vores kultur med demokrati, historie, kunst, videnskab og tro.

I Danmark holder vi skole for den enkelte elevs alsidige personlige udvikling.

Fokus på værdier

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce