Flytning af statsjob er godt - men ikke nok


Flytning af statsjob er godt - men ikke nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Steffen Damsgaard, formand, Landdistrikternes Fællesråd
Billede
Debat. 

Indflytning: Det var gode nyheder for landdistrikterne, da regeringen for kort tid siden præsenterede anden runde flytning af statslige arbejdspladser, der bl.a. betyder, at 4.000 statslige arbejdspladser og 10 uddannelsesstationer etableres uden for de største byer. En beslutning, som alt andet lige vil bidrage til at skabe et Danmark, der hænger bedre sammen, men som ikke kan gøre det alene.

Lad os starte med det positive. Det fortjener nemlig ros, at regeringen fortsætter kursen med at skabe en bedre balance i fordelingen af statslige arbejdspladser.

Omfanget af planen er imponerende. 49 byer får gavn af flytningen og jeg glæder mig over, at den også omfatter etablering af 10 uddannelsesstationer rundt i hele landet. Vi har i Landdistrikternes Fællesråd haft et klart ønske og en forventning om, at planen for 2018 blev mindst lige så omfangsrig som den første flytning. Det er vi glade for, at regeringen har lyttet til. Over halvdelen af fællesrådets medlemskommuner modtager faktisk nogle af de statslige arbejdspladser og uddannelsesstationer, og det er positivt, at mindre byer som Brovst, Stenlille og Augustenborg også blev tilgodeset.

Med den nye plan følger regeringen op på den allerede igangværende flytning af 3.900 arbejdspladser, som blev præsenteret i 2015. At regeringen i denne omgang ikke alene skalerer op på antallet af arbejdspladser, der flyttes fra hovedstaden til resten af landet, men også giver dem følgeskab af uddannelsesinstitutioner, er en enorm sejr for hele Danmark. Det er nemlig i landdistrikterne, at produktionen skabes og værdierne til samfundet tjenes.

Flere danske kommuner oplever i disse år mangel på arbejdskraft forårsaget af blandt andet en faldende andel af erhvervsaktive og unge menneskers søgen mod uddannelserne i de større byer. Dén udfordring kommer den nye plan i møde. For når man etablerer nye uddannelsesmuligheder rundt i landet, sikrer man i samme ombæring rekrutteringsgrundlaget for virksomheder i kommunerne.

Det er nødvendigt at have en attraktiv og sammenhængende tilværelse, hvilket også indebærer, at man skal kunne arbejde og uddanne sig rundt i hele landet, langt fra hovedstaden. Det er fuldstændig afgørende for at skabe et Danmark i balance, at unge mennesker ikke tvinges til at flytte, når de skal uddanne sig. 74 % af dimittenderne fra et erhvervsakademi bliver boende i akademiets dækningsområde eller en nabokommune, viser en mobilitetsundersøgelse fra Danske Erhvervsakademier. Det understreger blot, at regeringens plan er et godt skridt i den helt rigtige retning.

Men selvom der er mange gode elementer i planen, løser den ikke landdistrikternes udfordringer alene.

For selvom alle regioner er blevet tilgodeset med statslige arbejdspladser, er der stadig områder som føler sig forbigået. Det er vigtigt i fremtidige flytninger at sikre et princip om "så langt ud som muligt" og dermed ikke alene flytte aktiviteter til universitetsbyerne. Det er endvidere vores håb, at flytning af statslige arbejdspladser bliver en vedvarende proces, og at denne og kommende regeringer fortsætter kursen.

Derudover er det afgørende, at regeringen tager fat og sørger for at sætte damp under vækstkedlerne i landdistrikterne. En af vejene er etableringen af flere uddannelser i hele landet. Det kan f.eks. gøres ved at indføre økonomiske incitamenter, der sikrer en bredere dækning end det er tilfældet i dag, men vi kommer heller ikke uden om, at besparelserne på uddannelsesinstitutionerne i landdistrikterne bør annulleres, hvis vi vil have et land i balance.

Flytning af statsjob er godt - men ikke nok

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce