Fly, hvo som flygte kan


Fly, hvo som flygte kan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det kan ikke skjules. Det går skidt for Fyn. Når vækstområder i Danmark nævnes, er det primært Hovedstadsområdet, Århus og Trekantområdet, der bliver nævnt - og aldrig Odense.

Heldigvis er det ikke alle steder, de sover tornerosesøvn som på Fyn. Trekantområdet tog eksempelvis for to år siden initiativ til at befæste fremtiden, selv om det går godt i dette område. Det er faktisk kun i Hovedstadsområdet, at produktionen pr. beskæftiget er højere end i Trekantområdet. Til trods herfor tog trekantområdets borgmestre initiativ til at få skabt en vision for fremtiden med tilknyttede handlingsplaner. Primus motor i dette arbejde har været Økonomi- og Erhvervsministeriets enhed for erhvervsøkonomisk forskning og analyse, også kaldet FORA.

Det mest deprimerende ved situationen på Fyn er, at øen på trods af, at Odense siden 1960'erne har været hjemsted for et universitet og et stort sygehus med senere universitetsstatus, er sakket bagud.

Initiativet i Trekantområdet blev 12. maj markeret ved afholdelse af en innovationsdag. Som indbudt debatdeltager blev jeg dels opmuntret af dette initiativ og dels nedslået, når relationen til Fyn og Syddansk Universitet med hovedsæde i Odense kom på banen.

Som det fremgår af FORA's dokumentationsmateriale er den bedrøvelige situation, at Syddansk Universitet stort set er fraværende som aktiv medspiller såvel på Fyn som i Trekantområdet, selv om der er et skrigende behov herfor i fremtidens vidensamfund. Dette blev ligefrem sat i relief af, at ledelsen for Syddansk Universitet overhovedet ikke var repræsenteret på innovationsdagen.

Jeg har tidligere kritiseret universitetets ledelse for, at der ikke arbejdes seriøst for at sikre grundlaget for fremtidens erhvervsliv i dets lokalområde, der jo nu foruden Fyn omfatter Sydjylland og dermed også Trekantområdet. Den nye bestyrelse for universitetet er tilsyneladende mere optaget af hver for sig at varetage de lokale interesser på de fire campi i de byer, hvortil de er knyttet. Hvis det bare var mig, der havde denne vurdering, betød det måske ikke så meget. Men der er desværre allerede begyndt en professorflugt begrundet i protest mod ofringen af fagligheden på de lokale interessealtre på SDU's fire campi i Odense, Kolding, Esbjerg og Sønderborg. Og på konferencen undrede tidligere direktør for Oticon: Lars Kolind sig direkte over, at strategien for Syddansk Universitet tilsyneladende var at oprette en række lokale tredjerangscentre!

Denne risiko bliver forstærket af, at SDU ikke har en klar vision og slet ikke udformede handlingsplaner for at skabe et eliteuniversitet med afgørende betydning for udviklingen i dets naturlige område. Desværre vil disse konsekvenser kun blive synlige udadtil på forholdsvis langt sigt. Men de vil komme. Så derfor et godt råd til unge fynboer: Fly, hvo som flygte kan.

Christen Sørensen, professor, Syddansk Universitet, Odense.

Fly, hvo som flygte kan

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce