Floskler


Floskler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er ord, der inspirerer. Der er ord, der kalder på reaktion. Og så er der floskler. En floskel er et udsagn, som alle kan være enige i og ingen uenige i. Floskler kan forekomme, når vi ikke har noget på hjerte eller hjerne, men alligevel vil medvirke i den livlige debat omkring os. At flosklen er åbenlyst overflødig, får ikke floskeludøveren til at tie stille.

Floskler udøves i mange fag og brancher, men flest flittige og veltrænede floskelmestre er politikere, der jo ellers vælges på grund af deres holdninger. Til tider rammer det miljøet så hårdt, at der nærmest opstår floskelepidemier, hvor politikerne affyrer magasiner af tomme ord i håb om at få ram på fritgående vælgere.

Når vi som borgere udsættes for et floskelattentat, føler vi os personligt ramt på en underlig, udefinerbar måde. Det er ikke bare den naturlige kedsomhed ved at blive ved med at få noget at vide, vi aldrig har været i tvivl om. Vi bliver desillusionerede og føler os lammede og mindreværdige. Vi føler os dumme. Og helt ubetydelige, fordi politikeren kan blive ved med helt at overse os. Og latterlige og ligegyldige, fordi han ikke gider tage os alvorligt. Og ført bag lyset, fordi han ikke vil oplyse os om det, han ved, og det, han mener, men i stedet stikker os stene for brød. Tit opdager man det først efter at have været udsat for flosklerne igennem længere tid.

Det er manipulation, når politikerens tale kun indeholder floskler. Men også, når han nægter at svare på seriøse spørgsmål med andet end standardsvar - som for eksempel: "Der er ikke noget at komme efter." Når han tilbageholder viden, han er i besiddelse af. Når han latterliggør den, der sætter spørgsmålstegn ved hans selvfølgeligheder. Når han oven i købet omskriver spørgerens eller modpartens indvendinger til et andet indhold, der nemt kan udstilles som vrøvl.

Floskler er ikke ufarlige for demokratiet og bør alene af den grund bekæmpes. Første skridt i kampen mod floskler er at lokalisere dem. Man kan for eksempel vende udsagnet om. Hvis det modsatte kun kan være sagt af en idiot, er det, man har med at gøre, en ægte floskel. Når politikeren udtrykker, at han/hun går ind for et renere miljø, kan man spørge, om politikeren kender én, der ønsker mere forurening? Og når der bliver råbt, at man ønsker mere velfærd, kan man spørge, om der andetsteds ytres ønske om mindre velfærd?

Man fristes ind imellem til at fantasere sig til en mirakuløs teknisk løsning mod floskler. Vi har i dag alle stave- og grammatikkontrol i vores computer. Hvorfor så ikke forestille sig en floskelkontrol, hvor computeren, så snart ordene er ved at udvikle sig til floskler, blinker som en libanesisk ambulance og larmer som et russisk lokomotiv?

Tænk, hvad en sådan teknologi ville udrette, hvis vores statsminister skulle formulere sin højt elskede floskel, som han udtrykker med jævne mellemrum: "Indvandrere skal integreres i Danmark. De skal ud på arbejdsmarkedet."

Mens statsministeren taster løs på tastaturet, dukker der blinkende spørgsmål op på skærmen, som statsministeren skal forholde sig til: "Er der nogen, der siger, at indvandrere ikke skal integreres?" "Er der nogen, der siger, at indvandrere ikke skal på arbejdsmarkedet?". Og når statsministeren, måske med en let tøven, krydser feltet "nej", går computeren fuldstændig amok. Den blinkende skærm og den kraftfulde lyd vil inspirere statsministeren til næste gang at forsøge at skrive noget med indhold.

Nogle gange ville flosklen dog være så avanceret, at selv computeren betvivler, om den skal blinke og larme. Det vil den for eksempel i det tilfælde, hvor finansminister Lars Løkke Rasmussen proklamerer "Den store effektiviseringsplan", som regeringen lige har offentliggjort: I løbet af fem år skal kommunerne omlægge og trimme maskinen til en værdi af fem mia. kr.

"Er det her en floskel, eller har det nogen sandhedsværdi?" spørger computeren sig selv, mens den beder egen analyseenhed om at komme med et kvalificeret svar. Der går nogle minutter, og så er analysen klar:

"Kære kommandocentral! Går man tæt på planen, konstaterer man, at det blandt andet er en reduktion af antallet af sygedage blandt offentlige medarbejdere, der skal give en effektiviseringsgevinst på 5 milliarder. Der har gennem de sidste mange år været stærke stigninger i antal sygedage blandt medarbejdere i den offentlige sektor. En af årsagerne bag disse store stigninger er de effektiviseringer, som den offentlige sektor er blevet påført. Det er derfor Analyseenhedens konklusion, at ministerens tale er en ægte floskel, da ministeren jo vil modvirke det stigende antal sygedage med det, der skaber stigningerne, nemlig effektivisering. Med venlig hilsen, Analyseenheden".

En computer, der kan afslører flosklerne ved at lyse og larme - det er indtil videre en utopi. En uærlig kommunikation mellem politikere og borgere - det er indtil videre realiteten.

Floskler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce