Flirt med fortiden


Flirt med fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kroaterne hylder en general, der eftersøges for krigsforbrydelser under krigen i halvfemserne. Serberne flirter med tjetnikkerne, der samarbejdede med tyskerne under Anden Verdenskrig. Hvad er værst?

Politisk ukyndige i Serbien og Kroatien har i den sidste tid effektivt modarbejdet deres landes toppolitikere og gjort det klart, at det kan blive svært at "normalisere" forholdet mellem kroater og serbere efter krigen, der i 90'erne opløste Jugoslavien.

"Krig mellem Serbien og Kroatien", lød en af overskrifterne, da aftennyhederne 16. december løb over serbisk tv - men heldigvis var der en tilføjelse: "- på internettet".

I cyberspace udkæmper unge serbiske og kroatiske patrioter for tiden en kamp på historiske henvisninger og skældsord, for i modsætning til ungdommen i lande med mere kedelige fortider har unge på Vestbalkan (som EU kalder det) ikke glemt den nationale historie. Men måske var det bedre, om de havde.

Selv om de unge skriver om samme begivenheder, lyder det nemlig slet ikke sådan. Værre er det, at også ellers vidende og fornuftige folk på begge sider er grundlæggende uenige om, "hvad der i virkeligheden skete" i de to landes fælles historie. Og de forskellige verdensopfattelser får nemt "de andres" opførsel til at se nationalistisk, fascistisk og provokerende ud.

"Tjetnik-installationen på den centrale plads i Zagreb chokerede Kroatien", skrev en kommentator f.eks. - selv forarget efter, at en serbisk studerende på Zagrebs centrale plads havde prøvet at fotografere en studiekammerat, som stod med to fotos. Forbipasserende angreb, politiet arresterede, og retten dømte de studerende, som kom i fængsel. I Serbien syntes man, reaktionen var noget overdreven, mens kroater så deres forestilling om serberne bekræftet.DE TO fotos var nemlig af Draza Mihailovic, lederen af tjetnik-bevægelsen, der under Anden Verdenskrig spillede en noget tvetydig rolle. Tjetnikkerne var loyale over for det serbiske kongehus og stod i det besatte Jugoslavien derfor i et dilemma. Dels måtte de bekæmpe de tyskere, som havde besat deres land - dels også Titos partisaner, der som kommunister var anti-royalister.

Derfor samarbejdede tjetnikkerne også med tyskerne. I det socialistiske Jugoslavien efter krigen tilhørte tjetnikkerne derfor "de onde" i det s/h billede, man skabte af krigen - hvilket passede kroaterne fint, mens nogle serbiske nationalister altid har bagatelliseret tjetnikkernes "fejltrin.

Fejltrinene omfatter ifølge kroaterne massemord på kroater - og derfor lød der et ramaskrig, da en serber midt i Zagreb stillede sig op med et billede af tjetnik-lederen. I ugemagasinet Globus fik det den ellers liberale Jelena Lovric til at sætte spørgsmålstegn ved hele den proces, der de seneste måneder har fået de højeste kredse i begge lande til at tale om forsoning mellem de to lande. Normalisering er en illusion - forstår man på Lovric - fordi serberne er, som de er:

"Den kroatiske offentlighed har de seneste år mødt repræsentanter for det liberale Serbien. De, som fordømte Milosevic's politik. I den sidste tid er der - parallelt med normaliseringen af forholdet mellem de engang dødelige fjender - kommet stadig flere af dem, som tilhører flertalsserbien til Kroatien".

Lovric mener altså, at de fleste serbere sympatiserer med massemordere - hvilket Lovric selvfølgelig er imod, men "det er nyttigt at lytte til dem. Det er godt at vide, hvad den nærmeste nabo i virkeligheden tænker".Det er forstemmende, at selv en Lovric griber fat i en detalje, der kan bekræfte hende i, hvad serberne "i virkeligheden" er og tænker. Sådan mener mange i Kroatien at kende serbernes sande (og slette) væsen. Et kroatisk litteraturtidsskrift skriver f.eks. om en række europæisk orienterede serbiske forfattere, at de "kan ikke repræsentere serbisk litteratur for os" - men det kan tre andre forfattere, mener avisen, "uden hensyn til, hvad man mener om deres storserbiske standpunkter". Kort sagt: en storserber er en ægte "repæsentant for sit folks åndelighed og holdning" - hvad mere liberale selvfølgelig ikke er.

Det ryster ikke overbevisningen om serbisk karakter, at man også i Serbien har rystet på hovedet af "de ufølsomme og politisk umodne studerende" - eller at de studerende har erklæret fotosessionen for en happening. Hvad end det var, så var det inspireret af en tredje "politisk umoden", der fik stor politisk gennemslagskraft: en basketballspiller.I BÅDE Serbien og Kroatien er basketball en alvorlig sag, så da en af spillerne hos Beograd-klubben i anledning af en kamp i Zagreb blev nægtet indrejse i Kroatien, svarede det til, hvis en dansk stjernespiller var blevet nægtet at deltage i en afgørende fodboldlandskamp i Sverige. Og igen pga. et billede af Draza Mihailovic - denne gang tatoveret på spillerens arm.

Han har senere forklaret, at motivet var ret tilfældigt valgt - men det kan enhver jo påstå, og siden har også Bosnien forbudt spilleren indrejse. Brede kredse i Serbien har trukket på skulderen: Det kunne han jo have sagt sig selv. Men der er også dem, der - som den fungerende formand for Milosevic's parti, mens denne er optaget i Haag - minder om den fascistiske kroatiske ustasastat under Anden Verdenskrig og indirekte om de fordomme, mange serbere på den baggrund har:

"Jeg foreslår, at vi også forbyder kroatiske sportsfolk at komme ind i Serbien, for størstedelen af dem er fascister".Det serbiske ugemagasin NIN refererede efter fotosessionen i Zagreb: "I kroatiske medier blev den gamle historie om den store Krig for Hjemlandet (i 90'erne) hevet frem fra arkivkasserne, og man diskuterede, hvorfor serberne vender tilbage til gerningsstedet, når de allerede én gang har lidt nederlag - eller hvornår de én gang for alle vil tage afstand fra Draza (Mihailovic), når vi (kroater) nu allerede har taget afsked med Pavelic".

Ante Pavelic var Føreren i den fascistiske ustasastat under Anden Verdenskrig - og det er uhørt at sammenligne ham med Mihailovic og hans bevægelse, der anses for at være antifascistisk, siger man i Serbien. Bl.a. fordi tjetnikkerne - selv om de havde villet - ikke havde magt til at slå så mange snese tusinder ihjel, som Pavelic's folk gjorde.

Alligevel er - siger en serbisk historiker i NIN - den voldsomme reaktion i Kroatien forståelig:

"Hos den kroatiske offentlighed er der (fra krigen i 90'erne) blevet billeder tilbage af nogle af (Haag-fængslede Vojislav) Seseljs tilhængere, som gik ind i Vukovar (en kroatisk by, de netop havde sønderskudt) med tjetnik-symboler - ligesom kroatiske medier under hele krigen langt mere brugte ordet tjetnikker end serbiske eller jugoslaviske soldater".

Nogle af de paramilitære serbere, som deltog i krigen i 90'erne, identificerede sig med de serbiske royalister i Anden Verdenskrig - og sådan så den brede kroatiske offentlighed dem også. På samme måde så både mange serbere og kroater under krigen i 90'erne de kroatiske soldater som arvtagere til de fascistiske ustasaer.

Og dén sammenhæng gælder stadig for i hvert fald de kroater, der for nylig hyldede både ustasa, Fører Pavelic og den kroatiske general fra krigen i 90'erne, der af Haag eftersøges for krigsforbrydelser: Ante Gotovina. Demonstrationen blev hilst af den lokale formand for regeringspartiet, skriver Jelena Lovric i Globus:

"Dele af regeringspartiet og statens strukturer koketterer med fascistiske zombier. Endnu værre: Ved at sætte Gotovinas billede ved siden af Pavelic's og implicere, at de to er del af samme fortælling, identificeres Kroatiens hær og hjemmeforsvar med ustasa og dagens Kroatien anses for at være en fortsættelse af den forbryderiske NDH", Ustasastaten.

Serbere flirter med tjetnikker, og kroater har ikke taget afsked med Pavelic - hvad er så værst?

Der ligger vel et håb i, hvad den serbiske historiker gør opmærksom på i NIN: Nogle kroater har mere til fælles med visse serbere, end de har med deres landsmænd - og vice versa. Men den seneste tid har vist, at der kan komme til at gå lang tid, før fællesskabsfølelsen på tværs af grænsen får overtaget.

Uffe Andersen, Rønne Allé 1, Åbyhøj, er journalist.

Flirt med fortiden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce