Fejlslagen politik


Fejlslagen politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Danmark skal være i verdensklasse. Det gælder bl.a. forskere og erhvervsvirksomheder. Ellers sakker samfundet ubehjælpeligt agterud i den globale konkurrence. Og det betyder farvel til velfærdssamfundet.

Ja, det er hyppige og velkendte politiske udtalelser. For at sikre velfærdssamfundet er der behov for flere superforskere. Personer med licentiat- og doktorgrader, der er førende i verden på hver deres felt. I det akademiske værdisystem er det jo kun licentiat- og doktorgraden, der tæller. Og i dette perspektiv kaldes dimittender med bachelor- eller kandidatgrad for overskudsproduktion. Og overskudsproduktionen har vanskeligt ved at finde beskæftigelse. Det er traumatisk for den enkelte akademiker og det er meget bekosteligt for samfundet.

Derfor har videnskabsminister Helge Sander og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen taget initiativ til at løse det foreliggende problem. Det skal ske ved hjælp af en meget bekostelig kampagne. Den har som formål at få små- og mellemstore erhvervsvirksomheder til at ansætte overskudsproduktionen - herunder handelshøjskolens civiløkonomer. Alt imens overskudsproduktionen vokser. År efter år. Et tydeligt symptom på en fejlslagen uddannelsespolitik.

De små- og mellemstore erhvervsvirksomheder vil f.eks. ikke ansætte civiløkonomer al den stund, kvaliteten er for ringe. Når hertil lægges, at der tillige produceres alt for mange (og de traditionelle beskæftigelsesområder også har fået nok), stiger arbejdsløsheden.

Initiativet forsøger derfor blot at flytte det foreliggende problem - resultatet af en fejlslagen uddannelses politik - over på små og mellemstore erhvervsvirksomheder.

Initiativet viser derfor en uhørt naivitet, en forbløffende mangel på forståelse og viden om små og mellemstore erhvervsvirksomheders ressourceprofil, rekrutteringsproces og kompetencebehov set i et fremtids- og udviklingsorienteret perspektiv.

Var det derfor ikke samfundsøkonomisk mere fordelagtigt at pleje de særligt begavede med et udtalt anlæg og interesse for en egentlig forskerkarriere? Det vil jo være nødvendigt, hvis der skal frembringes superforskere i tilpas stort antal.

Handelshøjskole- og universitetstudierne skal derfor tilbage til rødderne. De skal være elitære. Og for alle dem, der ikke bliver optaget, vil det jo betyde hurtigere indslusning på arbejdsmarkedet. Her kan den enkelte løbende supplere den praktiske erhvervserfaring med det fornødne læringsbehov. Det gavner og styrker jo den pågældendes jobkompetence og følgelig virksomheden og dermed samfundet som helhed.

Det foreliggende initiativ repræsenterer derimod en skandale. Kortsigtede løsninger giver som bekendt langsigtede problemer. Hvis ikke en liberal/borgerlig regering skulle kunne tage initiativ til at være katalysator i små og mellemstore virksomheders udviklingsproces, hvem skulle så?

Ole K. Ersgaard, Vedelsgade 9A, Sorø, er erhvervsøkonom.

Fejlslagen politik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce