Fejlagtig slutning

Dan Jørgensen

Fejlagtig slutning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

euroen

Gunner Pedersen skriver i avisen 10. juli, at Danmark bør bevare sit EU-forbehold over for euroen.

Gunner Pedersen argumenterer imidlertid ud fra den helt fejlagtige slutning, at en ophævelse af det danske forbehold vil flytte mere magt fra København til Bruxelles. Faktisk er det stik modsatte tilfældet.

I øjeblikket har den danske regering og Folketinget ingen indflydelse på EU's pengepolitik på grund af vores forbehold. Men Danmark er stadig - på grund af vores fastkurspolitik - tvunget til at gøre, som de øvrige lande beslutter.

Det kan godt være, Gunner Pedersen mener, det er helt fint, at Danmark blindt følger, hvad Malta, Cypern og de øvrige 13 euro-lande bliver enige om. Jeg mener imidlertid, det er et problem, at fem millioner danskere berøres meget direkte af beslutninger, de ikke har nogen mulighed for at påvirke gennem de demokratiske kanaler.

Den anden mulighed er selvfølgelig, at Gunner Pedersen ønsker at bryde med vores fastkurspolitik. Danmark har haft fastkurspolitik siden 1982, og der er bred enighed om, at de sidste 15 års økonomiske opsving i høj grad skyldes sikkerheden om kronekursen.

Det er da også mange år siden, jeg har hørt en dansk politiker argumentere for, at vi skal ændre den praksis. Hvis Gunner Pedersen i fuld alvor mener, vi bør fjerne en af grundstene i de sidste 25 års dansk økonomisk politik, er det selvfølgelig et fair standpunkt. Men så bør han melde klart, at det er hans bagtanke.

På bare fem år har euroen udviklet sig til en kæmpe succeshistorie, der mange steder er ved at fortrænge dollaren som den dominerende valuta.

På trods af, hvad Gunner Pedersen og andre EU-modstandere hårdnakket postulerer, har den ikke medført store prisstigninger. Faktisk har prisudviklingen i Europa aldrig været så stabil, som efter euroen blev indført. Den succes skal Danmark selvfølgelig være en del af.

En ting har Gunner Pedersen dog ret i: Folketinget skal ikke være et ekspeditionskontor. Netop derfor skal de danske politikere også sidde med, hvor beslutningerne træffes.

Fejlagtig slutning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce