Farvel til selvstyret


Farvel til selvstyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

kommuner

Det har i årtier været god tone i den politiske debat, at beslutninger skulle træffes nær på borgerne. Kommunerne skulle styre de store velfærdsområder, såsom skoler, daginstitutioner, ældreomsorg og pleje, kulturtilbud i form af haller og folkeoplysning. Ligeså kollektiv trafik, socialpædagogiske specialområder m.v.

Den tid er åbenbart ved at rinde ud.

De økonomiske rammer, som regeringen og dets støtteparti Dansk Folkeparti har udstukket, viser sig nu for alvor at være alt for smalle. Det er ikke kun socialdemokratiske borgmestre, som klager deres nød. Mange Venstre-borgmestre følger trop.

Alle regeringens velfærdsløfter fra sidste folketingsvalg har vist sig at være ét stort bluffnummer, og folketingsflertallet har nu tvunget kommunerne til at skære dybt i budgetterne.

Filosofien er enkel: Privat forbrug er bedre end offentligt forbrug. Væk med offentlige velfærdsydelser og ind med skattelettelser. Det har været den politiske realitet de seneste år.

Skattelettelserne er kommet de højeste indkomster og rigeste ejendomsbesiddere til gode, og den økonomiske og sociale ulighed er vokset eksplosivt. Dermed er presset på det sociale område steget samtidig med, at regeringen og DF har dekreteret nogle meget lave udgiftsrammer for kommunerne.

Det ville være befriende, hvis regeringen og DF offentligt vedkendte sig, at de bevidst arbejder på at udhule offentlig velfærd og dermed gøde jorden for den endelige privatisering af hele den offentlige sektor. Dette ønske er klart udtrykt i Venstres erhverspolitiske oplæg fra juni 2008.

Det er naturligvis dybt generende for folketingsflertallet, at Venstres kommunalpolitikere i stort tal begynder at brokke sig over regeringens politik.

Nogle behjertede lokale Venstremænd tror vist stadig på, at Venstre ønsker kommunalt selvstyre.

Det er naturligvis ikke tilfældet. Det kommunale selvstyre er i sig selv en bremseklods for yderligere privatiseringer.

Det blev bekræftet af den såkaldte velfærdsminister, Karen Jespersen, som i radioen kommenterede kommunale klager ved at true med afskaffelse af det kommunale selvstyre.

Farvel til selvstyret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce