Fairness en mangelvare

Knud Rosdahl

Fairness en mangelvare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

banker

Før den økonomiske krises lynneslag boltrede alle sig i spekulationens kunst. Der var kun medlemmerne af Enhedslisten, der med tænders gnidsel holdt sig tilbage, resten blev til spekulanter i bedste Wall Street-stil.

Uden bankernes velvillige indstilling til at stille lånekapital til rådighed ville det for utalliges vedkommende være blevet ved drømmen. Så takket være bankernes positive medvirken blev der skabt fuldt beskæftigelse. I alle virksomheder - fra den lille håndværker til de store virksomheder - eksploderede ordretilgangen.

Med denne fremgang var det naturligt, at der måtte investeres i at følge med udviklingen, så bankerne kom igen med deres økonomiske støtte. Bankerne havde samme pligt til at følge den stigende efterspørgsel, så de fik optaget lån ved de internationale banker.

Alle skulle selvfølgelig have del af kagen, så lønningerne steg overalt. Nogle steder helt overvældende. Det gjorde ikke noget, der var plads nok, efterspørgslen var jo langt større end udbuddet.

Bankerne kunne have reageret tilsvarende med en rentestigning, men det gjorde de heldigvis ikke, for så var det hele nok eksploderet noget tidligere.

Politikerne skal også have deres del af æren. De fik ved lov indført, at friværdien i huset måtte udnyttes til at optage 10 års afdragsfrit lån i banken. Det bevirkede ganske vist, at huspriserne røg i vejret som en raket, men det gjorde ikke noget i en Sodoma og Gomorra tid.

Men hvad var egentlig årsagen til, at det gik grueligt galt, og at vi inderst inde godt vidste, at træerne ikke gror ind i himlen? Årsagen ligger med stor sandsynlighed i en naiv tro på, at så længe bankerne siger ja, så er det absolut risikofrit at få finansieret sine drømme.

En banks bestyrelse kan simpelthen ikke tage fejl, for det er betingelsen for at låntageren kan slå hjernen fra. En sådan tro på bankernes ufejlbarlighed er ikke alene naivt, men unfair.

Derfor må man desværre fastslå, at den kritik, bl.a. Fionia Bank bliver udsat for, er, at fairness er en mangelvare hos mange danskere, der selv er fejlfrie.

Fairness en mangelvare

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce