Faglærte er sagen


Faglærte er sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


politisk ordfører for SF Karsten Hønge
FT_Karsten_Honge
Debat. 

Solide faglige uddannelser er sagen. De kan føre til et godt arbejdsliv som faglært eller måske være vejen til videreuddannelse. Faglærte er også helt nødvendige for samfundet og virksomhederne. Målet om at en tredjedel af en ungdomsårgang i 2020 skal tage en erhvervsfaglig uddannelse er desværre urealistisk, når ambitionen ikke følges op med investeringer, og når arbejdsgiverne ikke stiller tilstrækkelig med praktikpladser til rådighed. Skal vi have flere faglærte må regeringen kræse for skolerne, og virksomhederne skal kræse for både unge og de ældre som har mod på at gå fra ufaglært til faglært.

Sådan er det ikke i dag. Regeringen er igen afsløret som tricktyve, og denne gang fupper de erhvervsskolerne. Finansministeren vifter med højre hånd og giver 170 millioner til skolerne, mens han med venstre snupper 270 millioner. For yderligere at kamuflere tricktyveriet af de 100 millioner, taler de borgerlige om hvor vigtigt det er, at flere tager en faglig uddannelse. Men tom snak og afledningsmanøvrer kan ikke skjule nedskæringer, som vil føre til færre faglærte.

12.000 leder efter praktikpladser. Samtidig vil Danmark om ca. ti år mangle 70.000 faglærte, og have et stort overskud af ufaglærte. Trods denne åbenlyse udfordring er der mere end 65.000 unge under 30 år uden uddannelse. Det hænger ikke sammen, hverken menneskeligt, arbejdsmarkedspolitisk, erhvervspolitisk eller samfundsøkonomisk. Mellem 2015-2017 forsvandt 894 medarbejdere, og med dem en ekspertise, som vi kommer til at mangle. Presset på skolerne fører til mange sygemeldinger blandt lærerne. I perioden 2009-2016 er fraværet steget med 32 %, og den negative spiral drejer fortsat.

De sidste tre år har erhvervsskolerne hver eneste dag sagt farvel til to medarbejdere. Hver dag året rundt i tre år er der blevet færre ansatte til at løfte opgaverne på netop de skoler, som uddanner fremtidens dygtige faglærte. Jeg har netop besøgt Syddansk Erhvervsskole, og de fortalte at de er blevet 200 medarbejdere færre indenfor de sidste fire år. Jamen, skulle vi ikke den modsatte vej? Med flere dygtige ansatte, moderne skoler, materialer og maskiner i top? Der er brug for skoler, som frister de unge med attraktive uddannelser. Regeringen og arbejdsgiverne taler meget og længe om, at der er brug for "flere hænder" på arbejdsmarkedet. Regeringen påstår at være optaget af væksten i Danmark, men flere firmer siger nej til opgaver, fordi de ikke kan skaffe faglærte. Det hænger jo slet ikke sammen, når erhvervsuddannelserne systematisk er blevet udsultet i årtier.

Firmaer jamrer over, at de mangler faglærte. Politikere og uddannelsessteder jamrer over ungdommen, der åbenbart hellere vil i gymnasiet frem for at gå i lære. Jeg orker ikke mere jammer før regeringen investerer massivt i erhvervsskolerne, og før alle, der leder efter en praktikplads har fået en. Desværre støder mange unge panden mod lukkede døre.

Den største trussel mod opsvinget er ikke generel mangel på arbejdskraft, men mangel på veluddannede faglærte lønarbejdere. I realiteten er det allerede for sent at dække dette hul fuldt ud gennem uddannelse, men det er uansvarligt ikke hurtigst muligt at gå i den rigtige retning. Ungdommen har fortjent bedre end evig snak fra Christiansborg og brudte løfter fra arbejdsgiverne. Samfundet og virksomhederne kan ikke klare sig uden faglærte, og unge med kloge hænder har et solidt fundament i livet og på arbejdsmarkedet.

Faglærte er sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce