Europæisk forsvarsagentur


Europæisk forsvarsagentur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

MILITARISERING: I et indlæg i Fyens Stiftstidende 3/1 taler Rune Lund fra Enhedslisten om, at EU bliver militariseret, hvis forfatningstraktaten gennemføres. Det hævdes, at "antimilitarisme" - hvad det så end er - bliver grundlovsstridig.

Det er yderst tankevækkende, at en person, man måske kan risikere at se i Folketinget, siger den slags notorisk nonsens. Rune Lund hævder, at forfatningstraktatens gennemførelse betyder oprustning. Kendsgerningen er, at man vil anvende de ressourcer, der bruges til indkøb af militært materiel, mere rationelt ved fælles indkøb gennem et europæisk forsvarsagentur,

Vigtigst er dog, at de militære styrker i EU-landene skal anvendes i en fælles indsats mod terrorisme samt til fredsbevarende og fredsskabende opgaver - i øvrigt i tæt samarbejde med civile myndigheder, f.eks politi.

Med hensyn til de fredsbevarende og fredsskabende styrker er sådanne tropper fra EU allerede nu til rådighed for FN i konkrete situationer. Det er i øvrigt værdsat af FN's generalsekretær Kofi Annan i en udtalelse for et par år siden.

Sådanne styrker har været anvendt i DR Congo - og i øjeblikket i Bosnien og Makedonien.

På grund af det danske forsvarsforbehold fra 1993 - som Enhedslisten oprindelig ikke tillagde betydning, men som man nu forsvarer med næb og klør - kan vi ikke deltage i disse aktioner. I Makedonien måtte vi trække vort bidrag ud, da det blev en EU- opgave. I Bosnien kan vi på grund af forbeholdet ikke en gang bidrage med politi.

Det kunne være interessant at få oplyst, om Rune Lund og Enhedslisten virkelig er tilfreds med denne tingenes tilstand, når Danmark har en lang tradition for at deltage i fredsbevarende styrker og ad den vej også har opnået indflydelse.

I dag står vi altså udenfor, og vi vil gøre det endnu højere grad, når EU bliver bedt om at stille flere tropper til rådighed fremover, så længe forbeholdet står ved magt.

I øvrigt bør Rune Lund bemærke sig, at selv Norge stiller tropper til rådighed for EU-styrken.

Endelig burde Rune Lund måske overveje hvor meget indflydelse, vi vil få som medlem af FN's Sikkerhedsråd med hensyn til fredsskabende og fredsbevarende aktioner, når vi ikke kan bidrage med noget, hvis EU bliver spurgt om at stille tropper til rådighed for FN.

Europæisk forsvarsagentur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce