Euro ad bagdøren


Euro ad bagdøren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nytåret ligger friskt foran os. Det starter altid med gode nytårsforsætter - årets resterende 364 dage er endnu ubeskrevne. Vi kan selv bestemme, hvordan året bliver - så nogenlunde, for der er jo noget, som allerede ligger fast: Euroen er kommet til Europa.

12 EU-lande har besluttet at erstatte de nationale symboler med en fælles mønt. Officielt sker det ikke i Danmark. Vi har stemt nej - og det har Folketinget og resten af Europa rettet sig efter.

Euroen vil få en afgørende betydning for Europas politiske udvikling. Pludselig bliver økonomien mere klar og gennemskuelig. Den fælles mønt vil gøre forskellene tydelige i de 12 lande. Priser, skatter og indtægter kan direkte sammenlignes. Det gør det lettere for politikerne at forklare, hvorfor der skal tilstræbes ens skatter og afgifter -og føres en fælles politik, så de enkelte lande ikke kan snyde de andre.

Alt dette står Danmark formelt udenfor. Men i praksis bliver vi underlagt europolitikken.

Det er jo her, de store økonomiske beslutninger træffes. Beslutninger, som har vidtrækkende indflydelse på udviklingen i vores eget land. For at holde balancen i Danmark må alle eurolands beslutninger af økonomisk karakter også gennemføres herhjemme. Ellers straffer vi os selv. Men vores stol ved forhandlingsbordet er tom, når beslutningerne tages.

Hver anden jyde, hver tredje fynbo og hver fjerde sjællander kører mindst en gang om året over den tyske grænse for at købe ind. Mere end en million danskere rejser mindst en gang om året til et land med den nye valuta. Dermed vænnes vi til euroen. Danskerne vil hurtigt omstille en del af deres private økonomi til euro - og gemme overskydende valuta til senere. Dertil kommer, at danske forretninger hurtigt også vil vise alle priser i euro ved siden af danske kroner.

Vi kan altså også i Danmark betale med den nye euro - og mange virksomheder med ansatte i eller fra euroland vil indføre dobbeltvaluta på lønsedlen. Danske banker vil i stigende omfang åbne eurokonti for almindelige mennesker.

I Euroland var der helt frem til årsskiftet en voldsom aktivitet med at få anbragt nogle måske ikke helt officielt registrerede penge i fast ejendom, biler, møbler - og til dels i skattely. Noget sådant vil ikke ske i Danmark, for det er ikke nødvendigt. De uofficielle reserver, som danskerne har bygget op, vil stille og roligt blive ombyttet - uden registrering i Nationalbanken eller hos skattevæsenet.

Og dermed er danskerne forberedt til dagen, hvor også vi bliver medlem af euroland. At denne dag vil komme, er givet. Spørgsmålet er kun hvornår. Regeringen kunne vinde en ny folkeafstemning i morgen, men er formentlig snedig nok til at vente, til den i samme hug også kan få has på andre danske forbehold.

Men i praksis er euroen allerede ankommet - om end i første omgang ad bagdøren.

Euro ad bagdøren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce