Et robust cv er vejen frem


Et robust cv er vejen frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Statskundskabstuderende Nibras Aziz
Asbjørn Sand
Debat. 

På de videregående uddannelser lærer du, hvordan du benytter teorier i praksis, hvordan du benytter videnskabsteoretiske metoder, og hvordan du skal opstille en akademisk artikel.

Men du lærer ikke, hvordan du bedst muligt udnytter dine muligheder for at opbygge et robust cv, som kan være din billet til arbejdsmarkedet. Ligesom filosofikum burde videregående uddannelser have et obligatorisk kursus i cv-building.

"Nej, jeg har ikke lavet noget ved siden af studiet, men jeg har altså en kandidatgrad". Denne udtalelse er daglig kost for mange sagsbehandlere og karrierevejledere i jobcentrene og a-kasserne i de forskellige kommuner, inklusiv Odense Kommune.

Dimittendledigheden er et stigende problem blandt studerende i Odense, og dette mener jeg, at uddannelsesinstitutionerne bærer et stort ansvar for. Antallet af dimittender fra Syddansk Universitet i Odense steg på ét år med næsten 30 procent - fra 4237 i 2015 til 5482 i 2016 - og det betød samtidig en stigning i antallet af ledige akademikere.

Det overordnede problem er, at nyuddannede akademikere alt for sent opdager, at deres grader, diplomer og praktikpladser, ikke alene er en billet til arbejdsmarkedet, og bitterheden over det forsømte cv rammer først under første møde på jobcenteret.

Konkurrencen på arbejdsmarkedet er høj, og netop derfor burde de videregående uddannelser være bedre til at vejlede, guide og oplyse de studerende om, at erfaring fra relevante studiejob og frivilligt arbejde kan være dybt afgørende for deres arbejdsmuligheder.

Problemet ligger blandt andet i, at de akademiske undervisere alt for længe har været afkoblet fra erhvervslivet, hvilket minimerer deres mulighed for at give erhvervsrettet vejledning. I stedet lægges der fokus på, at de studerende skal satse højt på deres karakterer og prioritere minimum seks timer om dagen på faglig læsning.

I Odense har man fået øjnene op for det stigende problem med ledigheden blandt akademikerne. For at løse problemet med den stigende dimittendledighed har to konsulenter fået et skrivebord på Syddansk Universitet som led i projektet "Academic Partnership", der har til formål at skabe en bedre kobling mellem de studerende og de fynske virksomheder.

Det er dog en realitet, at der skal langt mere til end dette. Der skal arbejdes mere konstruktivt med oplysning og vejledning, inden de studerende lukker de sidste bøger.

Tilsvarende ønsket om et moderne filosofikum, der skal styrke fundamentet for de studerendes dannelse, så skal ønsket om cv-building inkarneres tidligt i uddannelsesforløbet for at styrke fundamentet for de studerendes fremtid.

Et robust cv er vejen frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce