Et godt løft


Et godt løft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

regeringens integrationsudspil og den efterfølgende debat i Folketinget giver ganske meget håb om, at hele diskussionen om flygtninge og indvandrere nu kan komme ind i et mere harmonisk leje. Det giver også håb om, at der kan komme mere fart over den hidtil så mangelfulde integration af nydanskerne.

Tonen i Folketinget var nok stadig skarp, men alligevel var der betydelig velvilje over for initiativet. Der er gode muligheder for, at et meget bredt flertal kan samle sig om opgaven.

Regeringen har sat 580 millioner kroner af over tre år, hvilket også tyder på, at V og K omsider vil gøre en helhjertet indsats for integrationen. Den har hidtil været et stedbarn, blandt andet fordi Dansk Folkeparti ikke har villet være med til noget, der kan gavne flygtninge og indvandrere. Det virkelighedsfjerne mantra, Pia Kjærsgaard har klamret sig til, har været, at de skulle hjem, hvor de kom fra. Men den går jo ikke.

HER SEKS år efter er det på høje tid at følge op på integrationsloven af 1999, der indførte tvungen danskundervisning. En lov, V og K i øvrigt stemte imod - og det er også rigtigt set af regeringen at sætte ind med kraftige incitamenter for kommunerne til at gå i øget samarbejde med erhvervslivet om at få ansat flere nydanskere. Ingen virksomhed kan integrere 250.000 indvandrere - men alle kan integrere én, som dagbladet Børsen har udtrykt det.

HÅRDE NØDDER er der nok af. En af dem er at få omskolet de ældre indvandrere, som ikke har fået lært dansk, og hvor begge ægtefæller er uden for arbejdsmarkedet.

Men den såkaldte forklæde-ordning - et særskilt beløb til den, der er i beskæftigelse, men hvis ægtefælle går hjemme - er i hvert fald ikke vejen. Det er simpelthen at betale folk for at forblive hjemmegående, og regeringen burde hellere holde fast ved, at hvis ikke man står til rådighed for arbejdsmarkedet, er der ingen penge at hente.

en tung ende af kvinder mener stadig, at en ordentlig mor passer sine børn selv. Det kunne også gå, hvis ikke det lige var, fordi det sætter børnene alvorligt tilbage i deres danskkundskaber. Kommer de ikke i daginstitution, lærer de jo intet, og derfor skader disse kvinder faktisk børnene ubodeligt. De er sat tilbage i uddannelse fra start - og da uddannelse af de unge er alfa og omega, også i regeringens udspil, er det samtidig vigtigt, at der skaffes flere praktikpladser.

At fjerne børnechecken som straf er derimod at proletarisere en i forvejen trængt gruppe mennesker. De unge må ikke tabes på gulvet, og de skal have at vide, at der er brug for dem i samfundet.

Men alt i alt et udspil, som der må arbejdes konstruktivt videre på. En øget indsats fra erhvervsliv og kommuner vil kunne give integrationen et tiltrængt løft.

Med eller uden Dansk Folkeparti.

Et godt løft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce