Et fyrtårn på Fyn


Et fyrtårn på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKULPTUR: Onsdag den 14. november var en stor dag for kulturen på Fyn, og man kan undre sig over, at begivenheden er gået så stille hen, som tilfældet er. Fyens Stiftstidende skrev nok om begivenheden, men mente det ikke så vigtigt, at man sendte en journalist til et ellers velbesøgt pressemøde i København.

Begivenheden var meddelelsen om, at Veluxfonden af 1981 vil betale billedhuggeren Jørn Larsens 19 meter høje skulptur på forpladsen til Syddansk Universitet på Campus. Det største enkeltbidrag til en skulptur i Danmark nogen sinde, nemlig 20 millioner kroner. En skulptur der vil blive et absolut hovedværk i den 75-årige kunstners værk og en af de helt centrale danske skulpturer i vor tid.

Jørn Larsen har i de senere år markeret sig i stigende grad, bl.a. med den smukke udsmykning af Jelling Kirke sidste år, og næste år afsløres Larsens geniale udformning af pladsen foran Thorvaldsens Museum i København.

I oktober afsløredes et kunstværk i Herning, Elia, af kunstneren Ingvar Cronhammar af lignende dimensioner som skulpturen på Campus, til et lignende beløb, 22 mio kr., under stor festivitas og en altomfattende presseomtale. Det havde kostet 10 års hårdt arbejde at skaffe de 22 mio. kr. til Elia, et langt, hårdt og sejt træk for det midtjyske.

Og ser man på de karske midtjyske jorde og de frugtbare fynske, er der måske noget symbolsk i, at det i alle sine forudsætninger så forkælede Fyn bare får beløbet til en skulptur af lignende dimensioner, værsgo' - det bliver omtalt pænt i alle aviser, men så drukner begivenheden i øvrigt i valgkampen.

Og det er der naturligvis ikke noget at sige til, men her i kølvandet på den vil jeg gerne fremhæve projektet, og kippe med flaget for Velux-fonden, som så storslået vil placere et kulturelt fyrtårn på Fyn og netop et sted som Syddansk Universitet, der har og i fremtiden vil have så stor betydning for en positiv udvikling af regionen.

Det er flot set af Henrik Tvarnø og universitets ledelse, at satse på Jørn Larsen, som man har gjort det allerede på et tidligt tidspunkt med hans kubeskulptur, men også i det nye byggeri, tegnet af CUBO-arkitekter, hvor Larsen har udsmykket gulvet, og nu skal udforme pladsen foran.

Man taler meget på Fyn og er meget gode til indbyrdes at brokke sig over byens mangel på dynamik og aktivitet. Den er også evident, men når der så sker noget enestående som dette, selv om det først bliver realiseret i 2004, så kunne vi nu også godt tage os sammen til være taknemmelige for så generøs en gave.

Tak til Velux-fonden og tak til en kvik universitetsledelse, der har gjort det så godt, at fonden har villet satse så enestående stort.

Karsten Ohrt er direktør for Kunsthallen Brandts Klædefabrik.

Et fyrtårn på Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce