Endelig kom valget


Endelig kom valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NY LEDELSE

Vi befinder os i en ny tilstand også i vores land, sagde statsministeren, da han skulle begrunde udskrivelsen af valget.Det er galt at give 11. september skylden for, at mange danske lever i usikkerhed for fremtiden! Årsagen til usikkerheden er, at vi er løbet tør for ideer og for evnen til at reagere hensigtsmæssigt på de udfordringer, der ligger foran.

Vi har på mange måder nået det, vi drømte om. Nu er det tilsyneladende svært at se, hvilke mål vi nu skal opstille. Dertil er vi blevet klar over, at vores reaktionsinstrumenter ikke er meget værd, og at al den kontrol og det bureaukrati, vi omgiver os med for at sikre os mod overgreb og misbrug, ikke duer.

Det er ikke et fællesskab, vi har skabt. Vi har snarere fået talt os fra hinanden, politikerne og borgerne - og borgerne indbyrdes. Det er ikke solidariteten og fællesskabsfølelsen, der bærer samfundet.

Statsministeren var selv klar over disse problemer. Han sagde, at der nu er behov for, at vi "fornyr, renoverer, forbedrer og moderniserer," og han talte om nødvendigheden af, at vi nu koncentrerer os om kvalitet og indhold.

Det kan ikke siges rigtigere, men det er sandelig stærke ord og en erkendelse, der vil noget, fra den statsminister, der har siddet ved roret i snart 10 år! Den erkendelse må kalde på forandring!

Det er jo ikke den 11. septembers skyld, vi er havnet i den situation, at vi bruger tiden til at administrere snarere end at tale om værdier og mål. Men med 11. september fik vi sat fuldt spot på de problemer, vi politisk og folkeligt står i.

Det er ikke nyt, at Danmark er en del af verden. Det er ikke nyt, at vores næste er kommet meget tæt på, og at han og hun kan have en anden religion og en anden kultur. Det er ikke nyt, at vi har problemer med ventelister og ældreomsorg.

Det er slet ikke den 11. septembers skyld, noget af det! Men den 11. september og krigen i Afganistan kan naturligvis forstærke befolkningens utryghed ved, om den nuværende regeringsledelse er i stand til at foretage den omstilling, den nu erkender er nødvendig. Problemstillingen gælder naturligvis i stor stil også i amt og kommuner: Har den siddende ledelse de visioner, der skal til, for at der kan blive tale om tryghed i fremtiden?

Trygheden består jo ikke i, at verden forbliver, som den er, men netop i, at vi er omstillingsparate og klar til at tage udfordringer op og se mulighederne også i fremtiden.

Engang talte vi om nødvendigheden af "en ny begyndelse". Mon ikke også det er et gangbart slogan for den valgkamp, vi nu er i gang med?

Vi trænger til at tale om værdier og målsætninger for samfundet. Alt for længe har politik drejer sig om først at tale til befolkningen om alt det, vi skulle være bange for eller utrygge ved - hvorefter politikerne har slået sig op på, at de ville "redde os". Miljøet, de fremmede, vores sundhed, vores alderdom. Vi kunne roligt være bange for det hele! Politikerne kunne så efterfølgende profilere sig på, at nu kom de og reddede os! Vi hopper ikke på den stil.

Derfor hopper vi heller ikke på, at valgkampen drejer sig om Afghanistan og frygten for miltbrand, og for at den 11. september skal gentage sig. For naturligvis handler valgkampen om vores land og vores forhold til omverdenen.

Den 11. september har forandret verden mindre end den kendsgerning, at vi trænger til at erkende, at der skal nye boller på suppen. De styringssystemer, vi har betjent os af de sidste år, duer ikke. Ren administration, kontrol, regereri og detailstyring fører ingen vegne. Hvis ikke vi forstår at appellere til det enkelte menneske om en egen etik og en for-ståelse for nødvendigheden af egen indsats, og hvis vi ikke belønner, når mennesker tager fat, er kreative, tænker og yder selv, så får vi et samfund, som minder om det, de blev grundigt trætte af i Østeuropa. Et samfund, hvor kun angst og systemtænkning er det bærende. Det har intet med solidaritet at gøre. Det har heller ikke noget at gøre med de principper, vi har bygget vores land på, at gøre.

Den 11. september skal ikke have skyld for, at vi herhjemme har brug for nytænkning og en ny ledelse.Britta Schall Holbergbshfyens.dk

Endelig kom valget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce