En sang om passiv røg

Klaus Kjellerup

En sang om passiv røg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

rygning

"Rygesang er dårligt nyt", skriver Jesper Schou Hansen i Synspunkt 13/9 om antiforbudssangen "Hold dig på måtten" med "Den Gule Negl" på et pressemøde imod forbud - med musikerne Kim Larsen, Johnny Madsen, Thomas Helmig og undertegnede.

Schou Hansen henviser til Kræftens Bekæmpelses website, hvor det fremgår, at 2000 danskere dør af passiv røg hvert år. Herefter hævder han, at jeg har sagt, at passiv røg ikke er farligt, og at jeg derfor taler mod bedre viden. Det sidste er ukorrekt. Ifølge udskrift fra pressemødet, faldt ordene sådan:

Klaus Kjellerup: "Der er ingen videnskabelig konsensus om faren ved passiv røg. Passiv røg ligger ikke i samme kategori, som de ting, vi normalt anser for at være farlige. Det kan f.eks. bevises, at den røg, der kommer fra et normalt åbent restaurantionskøkken, er mange gange farligere at indånde end røgen fra restaurantens rygende gæster. Det ville altså ud fra et sundhedssynspunkt være mere logisk at forbyde madlavning på restauranterne end at forbyde rygning".

Herefter bryder Kim Larsen ind og siger: "Ja, det ville sgu være fedt ..." - og Thomas Helmig: "Så vil der sikkert opstå en stor bevægelse for forbud imod mad".

Klaus Kjellerup: "Når offentligheden finder ud af, hvor lidt farlig passiv røg er, vil mange folks opbakning til rygeforbudet forsvinde".

En journalist på pressemødet spørger: "Kræftens Bekæmpelse siger, at passiv røg kan trænge ind overalt, også gennem sprækker i lejligheder og påvirke de ikke-rygere, der bor ved siden af".

Klaus Kjellerup: "Det er jo rigtigt, at røg trænger gennem sprækker, men det betyder ikke, at det er farligt. Måske skulle Kræftens Bekæmpelse hellere forske lidt i, hvorfor lungekræft i ikke-rygere bliver ved med at stige efter mange års fald i rygningen. Det kan jo så ikke skyldes passiv røg. Men hvad skyldes det så? Det spørgsmål skulle man forsøge at få svar på i stedet for at bruge energi på at få politikerne til at adfærdsregulere folk med forbud". Sådan faldt ordene på pressemødet.

Som Jesper Schou Hansen skriver, er der lavet tunge sundhedspolitiske rapporter og hvidbøger om, at passiv røg er livsfarlig.

Disse rapporter hviler imidlertid på en bunke små, håndplukkede spørgeundersøgelser blandt ikke-rygere af typen: "Hvor meget passiv røg har du været udsat for i dit liv?" De største undersøgelser, der ikke viser "det rigtige resultat", er udeladt af hvidbøgerne.

Der er herudover fortsat stor uenighed om, hvorvidt man overhovedet kan sætte dødstal på passiv røg.

En sang om passiv røg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce