En hån mod forskere


En hån mod forskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

fybromyalgi

I de sidste par uger har der været heftig debat i medierne om stress, som man nu betegner som den nye "modediagnose".

I flere artikler i dagspressen har man igen omtalt fibromyalgi som en tidligere "modediagnose". Er det ikke at lade hånt om seriøse forskere både herhjemme og i udlandet, når man omtaler en anerkendt sygdom som fibromyalgi som "modediagnose?"

Fibromyalgi har været indplaceret som en selvstændig diagnose i ICD-10 kriterierne under M79.7 "Fibromyalgia" siden 1. januar 2006. Fibromyalgi er en fysisk, ofte invaliderende sygdom, som rammer mennesker fra alle sociale lag.

Nu er tiden inde til, at vi lader de førende forskere komme til orde, som professor og forskningschef Bente Danneskiold-Samsøe, Parker Instituttet, Frederiksberg Hospital, og professor og smerteforsker Lars Arendt-Nielsen fra Center for Sansemotorisk Interaktion på Aalborg Universitet.

Selvom om årsagen til fibromyalgi stadig er ukendt, er man via forskningen kommet tættere på en forståelse af årsagsmekanismerne og således blevet langt bedre til at diagnosticere fibromyalgi på et tidligere tidspunkt og sætte ind med målrettet behandling.

For mange fibromyalgipatienter er fleksjob af stor værdi, hvor de er i stand til at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet.

Der er blandt forskerne bred enighed om, at fibromyalgismerter skyldes en dysfunktion i centralnervesystemet, hvor både hjerne, rygmarv og muskler er involveret.

Der vil dog fortsat være brug for yderligere videnskabelig forskning, da det gentagne gange på verdenskongressen i Washington i august 2007 blev nævnt, at fibromyalgi er en alvorlig lidelse, må anses for at være en neurologisk lidelse, og der er uigenkaldelige vævsskader i sygdomsforløbet.

Vi taler ikke om en kur, men en symptombehandling med bivirkninger.

En hån mod forskere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce