Efter- kritik


Efter- kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

ikke uden grund taler vi med lettere foragt om de såkaldte mandagstrænere - om dem, der er åh så kloge, når de på god afstand giver os deres uforgribelige mening om, hvordan en situation skulle have været håndteret.

Og når der så er tale om en naturkatastrofe, som i omfang ifølge eksperterne kun indtræffer én gang for hvert syv hundrede år, er det også let at være bagklog. Der er jo ingen, der har rutine i at tackle den - og der er situationer, hvor det gælder om at handle, ikke tale.

EN SÅDAN situation opstod, da nyhederne om flodbølgen og dens forfærdende konsekvenser begyndte at indløbe. Der blev handlet - i et vist omfang - og ikke talt, og derfor var Socialdemokraterne ved at komme galt af sted, da de umiddelbart efter kritiserede regeringen for dens manglende indsats. Politisk plat, lød kommentarerne.

Men ligesom der er en tid til at tie, er der også en tid til at kritisere.

Og kritik er, hvad der nu hagler ned over Udenrigsministeriet. I en vis grad også over politiet - og naturligvis over regeringen som den i sidste ende ansvarlige. Egentlig mindre fra oppositionen end fra rejseverdenen og navnlig fra de pårørende.

DER ER også meget, der må undre. Først og fremmest, hvor sent det offentlige Danmark var på banen - statsministeren iberegnet - og hvor dårligt kriseberedskabet fungerede. Hvor ringe kommunikationen blev varetaget, dels mellem ministerium og politi, dels i forhold til offentligheden. Behøvede for eksempel folk, der netop var registreret i Kastrup, virkelig dagen efter se sig efterlyst på politiets liste? Også indsatsen fra den danske ambassade i Thailand har været udsat for besk kritik.

KLOGELIGT har Udenrigsministeriet taget kritikken til sig og vil nu foretage en undersøgelse, hvori alle berørte parter inddrages.

Sådan vil enhver ordentligt ledet virksomhed gøre. Intern efterkritik er en naturlig del af dagligdagen. Men lige i denne sag er det ikke nok. Det vil nemlig uvægerligt fremstå, som om Udenrigsministeriet undersøger sig selv. Resultatet vil ikke fremstå troværdigt.

Om ikke andre vil oppositionen kritisere. Det har man så at sige også en opposition til - men også offentligheden vil være i tvivl. Er det nu sandheden - hele sandheden - der kommer for en dag? Dertil skal lægges, at Udenrigsministeriet i forvejen er kendt som et hierarki med levn fra enevælden, hvor ordrer nøje følger trinene på den rangforordnede trappestige, og hvor selvstændige initiativer sjældent er velsete.

DERFOR er der ingen vej uden om at finde frem til en mere troværdig form for undersøgelse.

For bordenden må sidde en mand eller en kvinde udefra - og oppositionen må være repræsenteret. Eller i det mindste acceptere undersøgelsesholdets sammensætning.

DER ER nok at snakke om. Ikke kun fortid, men også fremtid. Danmark er netop blevet medlem af Sikkerhedsrådet. Hvad med at bruge den nye plads til blandt andet at plædere for et internationalt beredskab under FN?

Efter- kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce