Efter en uge i Davos. Global ligestilling giver global velstand


Efter en uge i Davos. Global ligestilling giver global velstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Udviklingsminister Ulla Tørnæs
Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix Denmark
Debat. 

I den forgange uge har verdens politiske og økonomiske elite været samlet til World Economic Forum i Davos i Schweiz. Og det kommer nok, desværre, ikke bag på mange, at den elite primært består af mænd. Kun en femtedel af de 3000 deltagere i år er kvinder. Heldigvis sidder syv af dem i førersædet. For første gang nogensinde har World Economic Forum nemlig besluttet at sætte syv kvinder i spidsen for møderne i Davos. En beslutning der sender det helt rigtige signal til kvinder verden over. Med det adstadige tempo ligestillingen har i dag, vil der gå 100 år, før vi når i mål globalt. Så der er i den grad brug for at sætte lidt fart på processen, som det er sket i denne uge i Davos. Mænd har stadig højere indkomster end kvinder. Og lønforskellen øges fortsat (World Economic Forum). Hvis alle verdens kvinder fik de samme rettigheder og muligheder på arbejdsmarkedet som mænd, ville verdens økonomiske værditilvækst (BNP) kunne forøges med anslået 25 procent (McKinsey).

Indiske Chetna Sinha er en af de syv kvinder, der i år sætter sig i spidsen for forsamlingen af primært mænd i Davos. Hun har arbejdet for at styrke kvindelige entreprenører i sit hjemland, så de gennem at drive forretning kan styrke sig selv og deres lokalsamfund. I vækst- og udviklingslandene er det meget sværere for kvindelige iværksættere at få adgang til kapital, netværk, viden og juridisk hjælp end det er for mændene. Fra dansk side har vi valgt at være med til at sikre kapital og rådgivning, så man kan fjerne de barrierer, der er for, at kvinder kan blive fuldgyldige medlemmer af erhvervslivet. Danmark har en stærk profil i forhold til at støtte kvinders rettigheder og lige muligheder i udviklingslandene. Her kan vi trække på egne danske erfaringer, hvor kvinder har en stærk rolle i samfundet. Det afspejles i Danmarks flotte placering som nr. 4 i Global Entrepreneurship and Development Institute's nylige indeks for kvindelige entreprenører.

I spidsen for Davos-mødet i år sad også den norske statsminister Erna Solberg og franske Christine Lagarde, der er direktør for Den internationale Valutafond, IMF. De to har blandt andet brugt platformen til sammen at sætte fokus på, at 90 procent af verdens lande har kønsbaseret lovgivning, der gør det sværere for kvinder at leve på lige fod med mænd. Det er en skam af mange grunde. Hvis ikke man vil fremme ligestilling, alene af den grund, at det er det rigtige at gøre, så kan man vælge at se på det med fornuften og pengepungen. Fuld ligestilling er nemlig i sig selv en god business-case. Når piger og kvinder får adgang til uddannelse, sundhed og kommer ud på arbejdsmarkedet, bliver de ofte gift senere, får færre og sundere børn, og bliver aktive samfundsborgere. De kan tage fremtiden i egen hånd og bedre løfte sig selv og deres familier ud af fattigdom. Der kan være mange grunde til, at kvinder ikke har de samme muligheder som mænd, når det kommer til at deltage i både det politiske, økonomiske og sociale liv. Når årsagerne er kulturelle eller religiøse viger mange tilbage fra diskussionen, men vi skal ikke være bange for at tale om ømtålelige emner. Når der er et problem, skal vi påpege det.

Danmarks nye udviklingspolitiske og humanitære strategi, Verden 2030, har ligestilling og kvinders rettigheder som nøgleprioriteter. Her spiller såvel menneskerettighedshensyn som hensynet til sociale og økonomiske gevinster ind. Derfor er ligestilling og lige muligheder gennemgående hensyn på tværs af vores udviklingssamarbejde. Vi støtter også kvindelig innovation og iværksætteri gennem flere af de organisationer, som vi bidrager til. Gennem initiativet WE-FI (Women Entrepreneurship Finance Facility), der blev lanceret sidste år under G20 topmødet i Hamburg, har Danmark har bidraget med 69 millioner kroner over tre år. WE-FI forventes at kunne generere op til 6,5 milliarder kroner i offentlige og private midler. Støtten til kvindelige iværksættere er med til at fremme kvinders rettigheder. Når en kvinde får økonomiske og politiske muligheder, og magt, får hun også bedre mulighed for at få retten til selv at bestemme over sin egen krop.

Danmark støtter også kvinders økonomiske muligheder gennem bidrag til African Guarantee Fund, hvor 40 procent af midlerne går til kvinde-ejede små og mellemstore virksomheder. Vi har også fokus på unge kvinders muligheder for at gøre sig gældende i erhvervslivet og på arbejdsmarkedet gennem Det Dansk- Arabiske Partnerskabsprogram. Kvinders ligestilling er essentiel, hvis vi skal afskaffe fattigdom. Vi kan ikke skabe en verden med en bæredygtig økonomisk vækst, hvis ikke kvinderne deltager i udviklingen.

Efter en uge i Davos. Global ligestilling giver global velstand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce