EU's skattelyliste: Vigtig - men ufuldkommen


EU's skattelyliste: Vigtig - men ufuldkommen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Margrete Auken, MEP (SF) og skatteordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF)
Billede
Debat. 

Skattely: EU har langt om længe fået et markant redskab til at bekæmpe skattely, nemlig den sorte liste over skattelylande. Desværre er listen ufuldkommen da den ikke omfatter EU's egne skattelylande som i høj grad medvirker til skattefiflerier.

Formålet med den sorte liste er ellers helt enkelt. Det er en liste over lande der tillader multinationale selskaber samt rigmænd og -kvinder at slippe af sted med kreative skattekonstruktioner der kun har ét for øje: at betale så lidt i skat som overhovedet muligt.

Et skattely som Bermuda kom eksempelvis i vælten med afsløringen af Paradise Papers hvor firmaet Appleby tiltrækker værdier der er 4,5 gange større end Bermudas samlede økonomi. Det er jo helt skævt.

En analyse fra organisationen Oxfam viser at mindst 35 lande uden for EU bør sortlistes sammen med fire EU-lande: Irland, Luxembourg, Holland og Malta. Her ligger derfor en vigtig kamp for Danmark og andre progressive lande i EU. Nul-skattelande og EU-skattely skal på listen, og der bør indføres skrappe sanktioner overfor lande der ikke samarbejder om gennemsigtighed og fair skattebetaling.

Bekæmpelse af skattely er en opgave vi kun kan løse i fællesskab, og her spiller EU en helt afgørende rolle. I den forbindelse må vi ikke underkende hvor vigtig en sortliste er. Der er nu 17 lande på listen, og det viser at EU kan samarbejde.

Presset fra EU har også betydet at der nu eksisterer en grå listen hvor 47 lande har lovet at forbedre sig og ændre deres skattelovgivning. Det må dog ikke blive en sovepude - EU's egne skattely bør fortsat sortlistes!

I mellemtiden skal vi i Danmark sætte ind både nationalt og kommunalt. Det skal gøres helt klart at pensionsselskaber ikke kan investere i kapitalfonde på listen, og derfor skal Lov om finansiel virksomhed og ATP-loven strammes. Og så skal kommunerne sige nej til at samarbejde med virksomheder der arbejder i skattely. Kun sådan kan vi effektivt bekæmpe skattely.

EU's skattelyliste: Vigtig - men ufuldkommen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce