Det vi vil med vores kultur og os selv


Det vi vil med vores kultur og os selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Opinionsredaktør Henrik Sejerkilde
Michael Nørgaard
Debat. 

Tankeeksperiment: Folkekirken kapper alle bånd til staten. Ikke engang landets regentfamilie behøver at bekende sig til den evangelisk-lutherske tro og planmæssigt troppe op til diverse festgudstjenester. I Jens Andersens fremragende biografi lægger kronprins Frederik ikke skjul på, at det der med den kristne tro ikke nødvendigvis er noget, han går og grubler over i det daglige, udover at han og Mary beder fadervor med børnene hver aften.

Og er det i øvrigt ikke et meget godt billede på det, som man kunne kalde kultur-kristne? At vi synes, det er fint, at de gamle kirker ligger og ser pæne ud i landskabet, og at vi kan komme og få vores børn døbt og konfirmeret - og siden gift og begravet. Vi betaler den årlige kirkeskat uden at tænke videre over det. Jo, da Ateistisk Selskab kørte en storstilet kampagne for at få danskerne til at erkende, at de ikke var så kristne, at det gør noget - og at de derfor ligeså godt kunne melde sig ud, var der en del tusinde, der bevilgede sig selv en skattelettelse - og måske lidt sjælefred over ikke længere at være med til at betale til en forening, man ikke bruger. Lidt ligesom det medlemskab af den lokale fitnessklub, man ofte bevilger sig selv lige efter nytår - men hvor det ret hurtigt forvandles til et passivt medlemskab.

Ville det ikke - ligesom man på et tidspunkt opgiver sit fitness-kort - være på sin plads at lade danskerne bestemme selv? Det ligger i tiden: Vi streamer kun de film, vi gider se. og vi downloader kun de musiknumre, vi gider høre. Så behøver vi da heller ikke bruge penge på en institution, vi ikke har tid til - eller som ikke siger os noget.

Okay, vi sælger folkekirken til en kapitalfond, der har forstand på at skære til. Ikke flere luftige fordomme og hændervridende bortforklaringer fra hver sin skyttegrav. Slip regnedrengene løs. Ville de foreslå at sælge spaghettigudstjenesterne til italienerne? Og udlicitere den tilstundende højtids mange julegudstjenester til et vikarbureau? Få en djøf'er med en tillægsuddannelse i teologi til at skrive én prædiken, som kunne mailes ud til vikarerne over det ganske land juleaften? Der kunne spares så mange penge. Og resten af året kunne man bare streame en gudstjeneste med en af de kendte præster; Kathrine Lilleør i lige uger og Poul Joachim Stender i de ulige. Så er der noget til husarerne og -inderne. Og alle de lokale præster kan spares væk. Nå ja, de laver også noget på andre tidspunkter end søndag formiddag. Pyt, det flytter vi over til kommunen.

Jo, jo - sagen sat på spidsen, men Liberal Alliance har i tråd med deres ideologiske udgangspunkt raslet med sablen over båndet mellem stat og kirke. Og er det dét, vi vil?Hvad vil det betyde, hvis dette grundlovsfæstede fællesskab slettes? Der har efterhånden været brandudsalg i alle offentlige institutioner. Vi kan ikke længere kræve fuld mobildækning, fordi staten har overladt opgaven til private selskaber. Dong glemmer vi heller ikke, selv om det nu hedder noget så kernedansk som Ørsted. Nå ja, og så er der posten, som heller ikke ligefrem trives på markedsvilkår. Og er halvt svensk. Har de haft godt af at blive solgt og splittet ad?

At tage kulturarven alvorligt er hverken at skulle tvinges til at indløse klippekort til kirker eller museer. Det er at overveje, hvad vi vil. Der er mange, der siger, at vi er en splittet nation, som er ved at gå i opløsning og hvad ved jeg. Men når vi for eksempel ryster på hænderne over, hvorvidt det er politisk korrekt eller ej at holde en julegudstjeneste for skolebørn eller ej, så er vi måske blevet for usikre på os selv?

Det vi vil med vores kultur og os selv

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce