Det gør en forskel at sende ældre til helbredstjek


Det gør en forskel at sende ældre til helbredstjek

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Debat. 

Replik: I de seneste uger er der her på debatsiderne blevet skrevet en del indlæg om det obligatoriske helbredstjek af ældre bilister, som regeringen har valgt at afskaffe. Langt de fleste skribenter bakker fuldt ud op om, at ældre nu helt automatisk kan få fornyet kørekortet uden at en læge har sagt ok. Samtidig kritiseres Lægeforeningen for, at vi udelukkende har protesteret over forslaget, fordi de praktiserende læger mister en indtægt, når der ikke længere skal laves attester om kørekort.

Jeg må understrege, at det absolut ikke handler om penge. Indtægten ved kørekortattesten udgør en ganske lille del af en praktiserende læges indtægt. Ingen kan være i tvivl om, at de praktiserende læger i en tid med lægemangel, har mange andre opgaver at tage sig til.

For os handler det først og fremmest om trafiksikkerheden. Vi har et stort ansvar for at gøre opmærksom på de konsekvenser, som afskaffelsen af den obligatoriske helbredsundersøgelse kan få. Fremover vil det ikke automatisk blive tjekket, om den ældre bilist er ved at blive dement. Om synet og hørelsen er begyndt at svigte. Eller om reaktionsevnerne er forringet? Vi frygter, at det kan føre til flere uheld og i værste fald flere trafikdrab.

En helt fraværende og overset fordel ved den nu afskaffede helbredsundersøgelse var også, at hvis lægen i forbindelse med undersøgelsen opdagede, at den ældre f.eks. var blevet dårligere til at se, så ville lægen typisk hjælpe patienten med at få løst dette problem, f.eks. ved henvisning til en øjenlæge. Lægen ville typisk vente med at udfylde kørekortattesten, indtil patienten havde fået gjort noget ved sit problem og igen ville være i stand til at køre bil.

Desuden har den obligatoriske helbredsundersøgelse været et godt redskab til at sikre, at en ældre borgers fortsatte egnethed til at køre bil blev sat på dagsordenen. Jeg bliver bekymret, når jeg hører Alzheimerforeningen give udtryk for, at de har oplevet en markant stigning i antallet af henvendelser fra bekymrede pårørende til demente bilister, som fortæller, at deres ældre familiemedlemmer helt oplagt ikke kan køre bil længere, men alligevel har mulighed for at forny kørekortet ved blot at gå op på kommunens borgerservice, og uden at der er en læge involveret. Fra Lægeforeningens side vil vi opfordrer til, at politikerne sikrer, at der bliver lavet en omhyggelig ulykkesstatistik, og at man genovervejer at indføre obligatorisk lægecheck af alle bilister over 75 år.

Det gør en forskel at sende ældre til helbredstjek

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce