Det er på tide at gøre op med fortidens tankegods

Inge Dam

Det er på tide at gøre op med fortidens tankegods

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

strafudmåling

Skulle det ske, at en person i sin bedste alder får hovedet smadret under ulidelig smerte og til endnu større smerte for de pårørende, ja, så må offeret i glimt midt i det hele glæde sig. Glæde sig over, at overfaldsmanden er så ung af kalenderår endnu, at han ikke får videre straf. Og måske kan man være så heldig at blive foreviget i dødsøjeblikket oveni via mobilen - hvad mere kan man ønske?

Så mange ufattelige overfald uden videre, tilfældige voldsepisoder, knive etc. etc., har man nu været vidne til, at det må give anledning til at rydde op i strafudmålinger såvel i den lovgivende som den retslige instans.

Det er på tide at gøre op med fortidens tankegods, hvor man først og fremmest beskyttede ejendomsretten og straffede tyverier hårdt. Der er i dag et misforhold mellem udmålt straf for økonomisk kriminalitet og voldskriminalitet. Naturligvis skal man have sine ejendele i fred, og det må være væsentligt at lære sine børn om forskellen mellem "dit" og "mit". Men relationen virker skæv.

Flere gange har man hørt, at det hjælper ikke med hævn. Så kald det noget andet, konsekvens af handling f.eks. Det er samfundets svar på en handling, der ikke kan tolereres, og det er forebyggelse - om ikke andet mod lige netop den pågældendes hærgen, indtil vedkommende har forstået, hvad menneskeliv er, og at man ikke kan spille en guddom og herske over liv og død efter forgodtbefindende og i sjov. Og - måske - kan der være tale om forebyggelse i det lange løb over for andre. 

Naturligvis må den rå vold og dødsvold have alvorlige og langsigtede konsekvenser, hvis andres retsfølelse ikke skal krænkes så hårdt, som den bliver gang på gang.

En længere fængselsdom uden udgang forhindrer jo ikke, at den dømte underkastes både stærkt pædagogisk og psykiatrisk tilsyn og behandling. Tværtimod.

Naturligvis er det svært for en ung person, der lige er i livets start at se sig omgivet af mure til alle sider, men det er sandelig også svært at være hustru/barn/forældre/ven til en, der er blevet pludselig slagtet uden årsag. De ting kan man jo holde op mod hinanden og spørge om hvad muligheder, der ellers er.

Det er på tide at gøre op med fortidens tankegods

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce