Derfor skal Sass Larsen ikke være finansminister


Derfor skal Sass Larsen ikke være finansminister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Erik Boel, tidligere international sekretær i Socialdemokratiet
Erik Boel
Debat. 

Sass: Efter en S-valgsejr vil de borgerlige partier ligge i ruiner. Løkke Rasmussen går af på valgaftenen, og Venstre kastes ud i et formandsopgør. Som Jakob Ellemann-Jensen formentlig trækker sig sejrrigt ud af. Han repræsenterer trods alt ny energi, et frisk pust og evner at afmontere politiske problemer, inden de udvikler sig, som vildsvinehegnet i Sønderjylland.

Liberal Alliance vil være tæt på at gå i opløsning. Partiet fik ingen af mærkesagerne igennem i regeringen og vil efter et eklatant valgnederlag skulle kæmpe for at demonstrere sin eksistensberettigelse. DF slikker sårene. Mange af de socialt engagerede vælgere er gået til S. Og de vælgere, der er hardcore på udlændingepolitikke,n har fundet en ny havn hos en karismatisk politiker: Pernille Vermund.

Tilbage er der Socialdemokratiet, nu i regeringsposition. Efter det bedste valgresultat i mange år står partiet stærkt og vil formentlig kunne få mere end en valgperiode. Men under to forudsætninger.

En parlamentarisk. Der bliver tale om en mindretalsregering, men en yderst manøvredygtig en af slagsen. Den vil kunne samarbejde med alle partier fra DF til Enhedslisten. En ny Venstre-ledelse vil være ivrig efter at samarbejde med S for at demonstrere, at partier er regeringsduelig. Og venstrefløjen vil gøre alt for at vise, at denne gang - i modsætning til under Thorning Schmidt - har den fået indflydelse.

Venstrefløjen vil kunne få nogle lunser på klima- og miljøområdet, nu Socialdemokratiet har kapituleret over for de borgerlige partier på flygtninge- og indvandrerområdet. Det vil også imødekomme det socialdemokratiske bagland, der er utålmodigt efter at se klare socialdemokratiske aftryk. Masser af socialdemokrater deler Lykketofts karakteristik af Thorning Schmidt-regeringen som profil- og talentløs. Forventningen er, at nu skal det være anderledes.

Den anden forudsætning er, at det skal lykkes at holde sammen på S. Erfaringerne viser, at det ikke er helt nemt, når partiet er i regering. Mens det i 1990'erne var "the "fab four" - Lykketoft, Nyrup, Ritt og Auken- der sikrede en form for magtbalance i Socialdemokratiet, er det i dag et trekløver bestående af Martin Rossen, Henrik Sass Larsen og Mette Frederiksen.

Oprindelig stod Frederiksen og Sass Larsen på hver sin fløj. Men de tre er i dag svejset sammen af op- og nedture, fælles oplevelser på flere planer - og af politisk nødvendighed.

Rollefordelingen er klar: Mette Frederiksen kan sælge varen over for de socialdemokratisk orienterede vælgere med en passende dosering af den sociale indignation. Sass Larsen sætter de overordnede ideologiske pejlemærker - f.eks. på udlændingepolitikken - og sørger for, at der er ro på bagsmækken. Rossen er politikudvikler og en ferm tale- og artikelskriver for Frederiksen. Rossen leverer den originale vinkel og behersker den lette, elegante formulering. Jeg ved det, for vi skrev talrige aviskommentarer sammen for godt en snes år siden. Hvortil kommer, at Rossen som manden i midten har et nært personligt forhold til såvel Frederiksen som Sass Larsen, så han i tilfælde af turbulens gyder olie på vandene.

Hvem der er den mest uundværlige i trekanten er vanskeligt at sige. Det afgørende er, at de tre støtter og supplerer hinanden, og tilsammen leverer den stærkeste og på de indre linjer den mest uantastede socialdemokratiske ledelse siden Jens Otto Krag.

Men det er afgørende, at Sass Larsen ikke parkeres i finansministeriet, hvor han vil drukne i de daglige trakasserier, men får et ministerium som er arbejdsmæssigt overkommeligt, så han samtidig fortsat kan være en aktiv del af den magtfulde trekant. For på den måde at sikre, at regeringsskiftet i foråret 2019 ikke blot bliver en parentes, men varsler et egentligt systemskifte.

Derfor skal Sass Larsen ikke være finansminister

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce