Der er stadig nok at svinge ligestillingsfanen for


Der er stadig nok at svinge ligestillingsfanen for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Rasmus Horn Langhoff, MF og ligestillingsordfører (S)
FT_Ramus_H_Langhoff
Debat. 

Kampdag: Den er sikker som amen i kirken: Hver gang vi vender kalenderbladet til 8. marts - kvindernes internationale kampdag, lyder det i kor fra visse borgerlige: Ligestillingskampen er forbi, der er ikke mere at kæmpe for! Sandheden er dog en anden - der er stadig masser at kæmpe for.

Vores arbejdsmarked er stadig meget kønsopdelt. Det kommer sig af, at unges uddannelsesvalg også er kønsopdelt. Det betyder, at kvinder stadig i overvejende grad arbejder i den offentlige sektor - særligt i den lavtlønnede del - mens mænd arbejder i det private. Det betyder, at kvinder generelt får lavere løn end mænd. Men også når mænd og kvinder løser den samme opgave, får mænd generelt mere i lønposen. Pt. er der et løngab på hele 17% mellem mænd og kvinder.

Vi skal have gjort op med det kønsopdelte arbejdsmarked og uddannelsesvalg. Kvinder kan være præcis lige så dygtige ingeniører som mænd - og mænd kan være præcis lige så dygtige pædagoger som kvinder.

Vi skal have bedre og mere åbne lønstatistikker, så tillidsrepræsentanterne og fagforeningerne får bedre redskaber til at bekæmpe løngabet mellem mænd og kvinder.

Endelig skal vi tilskynde til, at mænd tager mere fædreorlov sammen med deres børn. Derfor vil Socialdemokratiet ligestille den 32-ugers fælles forældreorlov, så mor og far har lige gode muligheder for af dele orloven, som det passer dem. I dag ligger alle 32 uger som udgangspunkt hos mor. Det vil vi ændre på, så forældrene som udgangspunkt får 16 uger hver - med mulighed for helt frit at overlevere så mange af de 16 uger til den anden forælder, som man ønsker.

Ved at ligestille forældreorloven sender vi desuden et klart signal til både arbejdsgivere og til samfundet i øvrigt om, at forældreorloven er fælles - og som udgangspunkt deles lige mellem forældrene. Det vil være til gavn for både mor, far og den lille ny.

Ligesom kampen mod social arv, for gratis uddannelser og fri og lige adgang til sundhed er ligestilling en kamp for lige muligheder. Ingen kvinder eller mænd, drenge eller piger - skal derfor lytte til vrøvlet om, at ligestillingskampen er forbi.

Der er stadig nok at svinge ligestillingsfanen for

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce