Der er overflødigt arbejde nok til alle. Overflødigt bureaukrati har masser af venner


Der er overflødigt arbejde nok til alle. Overflødigt bureaukrati har masser af venner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Henrik Dahl, MF, Liberal Alliance, Ribe
FT_Henrik_Dahl
Debat. 

Bureaukrater: Overflødigt bureaukrati har en direkte indflydelse på velstanden i samfundet. En amerikansk forsker er nået frem til, at hvis USA havde fastholdt det reguleringsniveau, der var i 1980, ville landet i 2014 have været 25 procent rigere, end det faktisk var. Indsætter man danske tal i den amerikanske model, er vi i Danmark siden 1989 blevet et sted mellem 33 og 50 procent fattigere, end vi havde været, hvis reguleringsniveauet fra 1989 var blevet fastholdt.

Overflødigt bureaukrati er altså ikke bare irriterende. Det er også meget, meget kostbart.

Så hvorfor bliver det ikke fjernet? Man skulle tro, det var smal sag. For overflødigt bureaukrati har ingen venner. Der er aldrig nogen, der rækker hånden op og siger: Jeg har det med overflødigt bureaukrati som med pandaen. Skidt med den indflydelse, pandaen har - eller ikke har - på økosystemet. Det grundlæggende er, at jeg opfatter det som en berigelse af den verden, vi lever i, at der findes dobbeltregistrering og unødvendige procedurer, der hverken gavner nogen eller noget. Den slags ting rummer deres egen begrundelse og berettigelse. Her behøver jeg hverken lægge til eller trække fra.

Men sagen er mere indviklet end som så. For det overflødige bureaukrati har masser af venner. De går bare stille med dørene. Ligesom venner af våbenproduktion eller rygeheroin.

For det første er der de mennesker, der lever af at producere overflødigt bureaukrati. Af at kontrollere og inspicere og skrive rapporter og lave power point-præsentationer og afholde lange møder med mange deltagere.

Hvis det overflødige bureaukrati blev afskaffet, ville de miste deres arbejde. Derfor er en central del af deres job at opfinde begrundelse for alle de overflødige aktiviteter, de lever af. Det er typisk noget med dokumentation; transparens; sikkerhed eller bekæmpelse af risici. For hvem kan dog være imod det?

En anden gruppe, der lever af overflødigt bureaukrati, er den gruppe, som holder øje med, at organisationer og virksomheder overholder målsætninger, der ikke er vitale. For lad os være ærlige: Når man har styr på alting, er det da ikke helt ligegyldigt med kønsbalancen på en arbejdsplads. Ligesom det ikke er helt ligegyldigt, hvordan en organisation eller virksomhed generelt bidrager til at gøre verden et bedre sted.

At sådanne ting ikke er ganske ligegyldige, kan snedige mennesker altid bruge som argument for, at de tværtimod er fuldstændig afgørende. Og på den måde få skabt et job til sig selv som ligestillingskonsulenter eller verdensmålskonsulenter eller hvad det nu måtte være. En tredje gruppe, der lever af overflødigt bureaukrati, er gamle og veletablerede virksomheder. Vel koster det penge at have en masse folk gående, der udarbejder rapporter og indsender data til mystiske styrelser og kontrolorganer. Men tænk på, hvor meget værre den slags er for en nystartet virksomhed. For den er overflødigt bureaukrati ikke et mindre dræn af overskuddet, men en livstruende omkostning. Derfor er store, veletablerede virksomheder ofte i deres stille sind glade for regulering. Det beskytter på en ret effektiv måde imod konkurrence.

Den sidste gruppe, der bør nævnes, er de politikere, der varetager interesserne for mennesker, der laver overflødigt arbejde.

I politiske forhandlinger vil de altid være optaget af, at intet ændres eller afskaffes, der sænker beskæftigelsen blandt mennesker med tomt arbejde. Det er derfor, det er så forbandet svært at komme overflødigt bureaukrati til livs. Selvom ingen siger, de er tilhængere af det.

Der er overflødigt arbejde nok til alle. Overflødigt bureaukrati har masser af venner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce