Der er kun dårlige undskyldninger for at snyde til eksamen


Der er kun dårlige undskyldninger for at snyde til eksamen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Uddannelsesordfører for Liberal Alliance Henrik Dahl
HOUGAARD NIELS/Hougaard Niels
Debat. 

At snyde til eksamen er den ultimative falliterklæring. Ikke alene er det i strid med alle regler - man snyder også sit uddannelsessted, sine medstuderende og ikke mindst sig selv. Det er moralsk forkasteligt. Punktum.

Alligevel er der sneget sig et besynderligt "men" ind, når talen falder på eksamenssnyd. En besynderlig relativisering, hvor de unge viser forståelse for, at nogle elever har behov for at snyde sig til bedre karakterer i gymnasiet. Først og fremmest er det godt, at der er bred politisk opbakning til at forbyde hjemmesider som "FixMinOpgave.dk", der hjælper elever med at snyde. På disse hjemmesider kan man betale sig for, at andre løser sine skriftlige eksaminer.

Stifteren af denne hjemmeside har været i medierne de seneste dage og argumentere for, at de blot løser et behov, som eleverne har, fordi der er kommet et uhensigtsmæssig karakterræs. Gymnasieelever kan ikke følge med, fordi der stilles alt for store krav til at komme ind på drømmeuddannelsen, lyder det fra stifteren og snydetampen over dem alle. Det er så, hvad det er. Andet kan man ikke forvente af en mand, der ernærer sig af at hjælpe elever med at snyde.

Mere bekymrende er det, at vi også hører samme toner fra dem, der burde værne om den faglige kvalitet og fordømme al snyd uden noget "men. " Her taler jeg om Danske Gymnasieelevers Sammenslutning. Formanden Jens Philip Yazdani er i Politiken citeret for at sige: "... FixMinOpgave er jo bare et symptom på et dybereliggende problem, ministeren i virkeligheden bør fokusere på. Et system på de danske universiteter, hvor man næsten kun kan blive optaget igennem sine karakter, som har en skabt en inflation i karaktererne."

Med andre ord har formanden en indirekte forståelse for, hvis nogle fristes til at snyde, da det er systemet, den er gal med. Det er en slaphed ud over alle grænser! Man burde forvente mere af talsmanden for danske gymnasieelever. Det er muligt, at der altid vil være nogle, som har behov for at springe over, hvor gærdet er lavest. Men det kan aldrig blive acceptabelt af den grund. Jeg kan kun opfordre Danske Gymnasieelevers Sammenslutning til at melde sig ind i virkeligheden, hæve niveauet og begynde at tale op til de danske gymnasieelever.

Det er desuden fortvivlende at høre på Yazdani af den årsag, at der jo ikke kommer flere studiepladser på det enkelte studium af, at man ændrer optagelsesmetoden. Det vil derfor altid være hårdt og frustrerende for dem, der ønsker optagelse på et superpopulært studium med kun 100 pladser. Man skal huske på, at årsagen til, at der på nogle uddannelser kræves et meget højt snit for at komme ind skyldes de dygtige elever, som godt kan gøre sig umage og få høje karakterer uden at snyde. Jo højere efterspørgsel, jo højere snit kræves der. Karakterkravene regulerer sig selv. Desuden ved vi fra Danmarks Evalueringsinstitut, at karakterer er mere socialt retfærdige end kvote II-systemet, og at karakterer direkte forudsiger sandsynligheden for at komme gennem studierne. Det skyldes ifølge evalueringsinstituttet de to underliggende faktorer, som forklarer karakterer: Flid og intelligens.

Så snart unge danskere skal ud på jobmarkedet, så er de i visse brancher i konkurrence med amerikanere, kinesere og indonesere, der vel at mærke ikke har den luksus at få deres uddannelse betalt. Så det er kun godt, at der stilles høje, faglige krav for at ruste dem til den verden, der venter dem på den anden side af et uddannelsesforløb. Sådan skal det være. Det har aldrig været meningen, at man skal kunne tage genveje ind på sin drømmeuddannelse.

Der er kun dårlige undskyldninger for at snyde til eksamen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce