Den søde ventetid

Sanne Skougaard Andersen - ny barselsfond

Den søde ventetid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Med udgangspunkt i den fokus, der er på vordende mødres stigende angst i at skulle føde deres barn uden at være blevet ordentligt forbedret på de smerter, der er forbundet med en fødsel, i takt med besparelser på fødselsforberedende kurser, er vi som samfund med til at gøre de kommende forældre en bjørnetjeneste.

Man kan simpelthen ikke tillade sig over for kommende og nybagte forældre at minimere den fysiske og psykiske omvæltning, man som par - og ikke mindst kvinde - skal forberede sig på i graviditetsperioden.

Menneskeligt set er det noget af det mest naturlige og smukke at føde et barn, men man glemmer helt det psykiske fænomen, der er forbundet med det, for det er ikke noget, man kan tage og føle på.

Som kvinde og mor er jeg overbevist om, at man med indførelse af obligatoriske fødselsforberedende kurser kan være med til at forhindre nogle former for graviditetsbetinget sygdom - om ikke de værste af slagsen.

De nyeste internationale undersøgelser skønner, at hele 12-16 pct. af de gravide har en depression, og det er bestemt ikke med til at styrke ens selvopfattelse i form af at skulle leve op til den kæmpe opgave, det i virkeligheden er at blive forældre.

For nogle kvinder kulminer angsten for fødslen og de smerter, der er forbundet med det, også i, at de vælger kejsersnit frem for selv at føde deres barn, da fødsel kan virke uoverskuelig. I den forbindelse skal man naturligvis skelne imellem de kejsersnit, der lægeligt set bliver anbefalet rent helbredelsesmæssigt for mor og barn, men man må

ikke overse de kvinder, hvor angsten for smerterne får overtaget, og de ud fra det faktum vælger kejsersnit.

Helbredelsesmæssigt er jeg orienteret om, at det for en almindelig gravid kvinde er langt det sundeste at føde barnet på naturlig vis hvad angår efterfølgende komplikationer, og at det også er langt billigere for samfundet, da et kejsersnit er forbundet med langt større økonomiske ressourcer end en almindelig ukompliceret fødsel.

Ud fra disse dokumenterede synspunkter kan jeg slet ikke være i tvivl om, at fødselsforberedende kurser burde være enhver kvindes ret - og for den skyld også mandens, så de i fællesskab og med positivt sind kan gå det unikke i møde - det at blive forældre.

Forståelsen for de indre reaktioner, der er forbundet med graviditeten/fødslen og den første svære tid som forældre, er grundlæggende for den styrke og de positive kræfter, der skal til som nybagt mor (forældre) for at kunne give sit barn den bedste start på livet.

Længe leve den globale verden, vi lever i, men at være kvinde og skulle føde et barn er altså ikke bare en maskine, der producerer et færdiglavet

produkt, der bliver skubbet ud i den anden ende, som en papkasse.

Sanne skougaard Andersen, Ternevej 58, Odense NV, er frisørmester, byrådskandidat for V Odense, og mor til Maria otte år, og Mille, tre måneder.

Den søde ventetid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce