Den onde trekant


Den onde trekant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hurra, renten falder, og husejerne, som ikke har fastforrentede lån, kan få sat deres terminer ned. Alle er glade. Kreditforeningerne, fordi det giver større mulighed for, at kunderne kan betale. Hussælgerne, fordi det nu er lettere at sælge husene, når terminerne falder. Skattevæsenet og dermed samfundshusholdningen jubler. Lavere renter giver højere skatter - for lavere renteudgifter giver mindre fradrag, og det sker samtidig med, at værdien af rentefradraget begrænses.

Den nye onde trekant er etableret. Den gælder i gode tider som i dårlige tider.

Det ser virkelig ud til, at alle tjener på hele denne økonomiske karrusel. Det kan selvfølgelig ikke være rigtigt. Nogen må betale til andre, for at regnestykket går op. Og ganske rigtigt. Der er nogen, der betaler - endda mere, end de selv tror, de betaler. Det er næsten de samme, som her og nu har fået en rentefordel. Det er pensionisterne - eller rettere sagt de fremtidige pensionister.

Den faldende rente viser sig i pensionskasserne, livsforsikringsselskaberne, de private pensionsordninger med videre som faldende renteindtægt - og dermed lavere pension.

Karrusellen sender altså penge fra pensionsopsparingen over skattevæsenet som beholder cirka en tredjedel, til de nuværende og kommende boligejere i form af lavere terminsydelser.

Løsningen er selvfølgelig ikke, at renten igen skal op - så der igen bliver den gamle balance mellem de, der modtager renter, og de, der betaler.

Løsningen er selvfølgelig, at pensionsopsparingen igen gøres skattefri fra de 15 procent, som er gældende nu. Det er en ren konfiskationsskat. Når der sker pludselige rentefald, så opstår en engangsbeskatning af kursgevinsten - og efterfølgende lavere skatteprovenu af den lavere renteindtægt. Nu kan obligationsopsparing i pensionskasser kun give et afkast på 3 procent efter administration og skat.

Skal staten tjene to gange på rentefaldet - første gang fra husejerne, som får mindre rentefradrag? Og anden gang fra pensionisterne gennem kursstigningerne?

Når renten igen stiger - for det gør den jo, når konjunkturerne igen peger opad - så falder obligationskurserne, og pensionsopsparerne mister formue - og den bortbeskattede fordel, så de mister pensionsudbetaling i fremtiden.

Boligejerne har forhåbentligt låst renten, så terminerne ikke igen stiger. Boligvurderingerne stiger - så ejendomsskatten stiger, og dermed stiger statens indtægter.

Så statens indtægter stiger, uanset om renten stiger eller falder. Kun boligejerne kommer ud af det med skindet på næsen - pensionisterne betaler hver gang.

Det er altså noget for skattesmart af tidligere skatteminister Ole Stavad. Han blev da også erhvervsminister efterfølgende.

Her er der virkelig en bombe under dansk økonomi, i hvert fald for pensionister - og de kommende pensionister - og det er jo i øvrigt os alle sammen

Den onde trekant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce