Den konservative mærkesag er en parodi på sig selv
Af: Folketingskandidat, Radikale Venstre Camilla Hersom

Så er justitsminister Søren Pape Poulsen på banen. Det skal være hårdere at sidde i fængsel, tordner ministeren, og fremhæver det helt urimelige i, at de indsatte omtales som klienter, at de kan se tv og - oh skræk - at man nogle steder har givet dem en erkendtlighed i form af f.eks. en pose matadormix ved juletid. 

Det skal være slut nu, ifølge ministeren, som mener, der er et underskud af retfærdighed og konsekvens i det danske fængselsvæsen. For de mest hårdkogte typer vil ministeren oven i købet droppe alle forsøg på resocialisering.

Så længe vi ikke spærrer folk inde på ubestemt tid, skal de mennesker, der har været i fængsel, ud igen på et tidspunkt. Justitsministerens politik vil skabe mindre tryghed og grobund for ny kriminalitet. Den konservative mærkesag er blevet en parodi på sig selv.

Formanden for Fængselsforbundet i Danmark, Kim Østerbye, advarer i meget direkte vendinger mod at stramme kursen overfor de indsatte i de danske fængsler. Han henviser til, at vi som samfund hidtil har arbejdet for, at de indsatte efter endt straf ikke er forbrydere længere. At når man har udstået sin straf, så får man en chance til. "Hvis du fjerner det, så får du nogle uhyrer ud i den anden ende, som enten er fuldkommen ødelagte eller er blevet ekstremt voldelige, fordi de ikke har noget at miste".

Jeg håber ikke, det er det resultat, justitsministeren ønsker sig, når han vil stramme skruen. Jeg ved heller ikke, om det gør indtryk, at forskning entydigt og vedvarende viser, at hårdere fængselsstraffe giver større risiko for at fortsætte som kriminel efter udstået straf. Ligesom de seneste års eksperimenter med nye strafformer som fodlænke og samfundstjeneste giver bedre resultater i forhold til resocialisering end traditionelle fængselsophold.

Det anfægter dog ikke justitsministeren, som senest også har vendt sig mod muligheden for at umyndige førstegangskriminelle kan være varetægtsfængslet i eget hjem. Der er i sagens natur tale om helt unge mennesker, der ikke er dømt endnu, men det er alligevel for skrap kost for justitsministeren. "Hvordan skal nogen mennesker kunne stole på vores retssystem, hvis det er den slags sødsuppe og blødsødenhed, man møder" siger ministeren.

Alle partier har mærkesager, der er afgørende for deres ståsted. Søren Pape Poulsen siger selv til Fyens Stiftstidende, at der er kernekonservativ politik at ville sikre lov og orden. Ja, da. Men er det nødvendigt at negligere al viden og erfaring på området?

Så længe vi ikke spærrer folk inde på ubestemt tid, skal de mennesker, der har været i fængsel, ud igen på et tidspunkt. Justitsministerens politik vil skabe mindre tryghed og grobund for ny kriminalitet. Den konservative mærkesag er blevet en parodi på sig selv.