Den danske sangskat

Arne Jørgensen (DF) Langeskov - Marslev

Den danske sangskat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Årsagen til debatten om en dansk kulturkanon er helt reelt den, at det er ved at gå op for os, at vi er ved at miste vor egen identitet. Som et symptom herpå ser vi savnet af vor egen kulturarv tage til i styrke.

Gennem mange år er dansk klassisk kultur blevet nedprioriteret overalt. Vi har set det specielt gældende for vore skoler, men også i mindst lige så høj en grad i medieverdenen. Generationen af i dag er derfor kulturelle analfabeter på egne kulturelle rødder.

Efter 1970 forlod utallige elever folkeskolen - som nyuddannede lærere forlod seminarierne - med et ringe eller helt manglende kendskab til vor egen kulturarv. Herunder til den største af dem alle - den danske sangskat.

De venstreorienterede, der satte sig på undervisningsområdet efter ungdomsoprørets tid i 68, havde som mål at fjerne Gud, konge og fædreland. De fik følgeskab af de borgerlige EF-fortalere. Nu skulle vi være europæere og glemme vort eget og dermed alt det, de menteskabte skel mellem Europas befolkninger.

I den anledning vil jeg nævne følgende beretning, som højskolelærer Jens Rosendahl fra Løgumkloster fortalte ved et foredrag i Odense:

Ved genforeningen i 1920 hed det, "man sang sig hjem til Danmark".Baggrunden for denne opfattelse var følgende: Kort efter 1864 fik en prøjsisk udsending til det nys erobrede Sydslesvig og Sønderjylland til opgave at finde ud af, hvordan man gjorde danskerne til gode tyskere, som vi kender til bestræbelserne i dag fra EU's side på at fjerne de nationale identiteter blandt medlemslandenes befolkninger.

Udsendingen rapporterede hjem til Berlin, at der hovedsagelig kun var én virkelig hindring. Det var danskernes sange. Han havde ret. For vore sange er vort hjertesprog. Mister vi det, mister vi også vor danske identitet.

Den danske kulturkanon skal derfor indeholde et omfattende kendskab til vor vidunderlige sangskat, herunder selvfølgelig Højskolesangbogen og Salmebogen, for heri finder man den danske folkesjæls rødder:Historien, vor åndelige og kulturelle arv, kærligheden til naturen, folket oglandet formuleret pået poetisk fornemt sprog. Et sprog der i dag er gået tabt.

Den i anledning af H.C. Andersens 200 års dag forfladigende persondyrkelse af ham, er snart til at brække sig over. H.C. Andersens forfatterskab og eftermæle lider helt ufortjent stor skade eller bliver ødelagt.

Som om vi ikke havde en perlerække af digtere og andre store danske forfattere og personligheder, man passende kunne beskæftige sig med, men som man til gengæld nærmest har tiet ihjel - heraf den afgjort mest betydningsfulde personlighed, N.F.S. Grundtvig, Danmark nogensinde har fostret.

Vor tids åndelige fattigdom er resultatet af den ovennævnte strategi, som 68'erne og de borgerlige har fulgt de sidste tre årtier. Godt nok ud fra forskellige motiver.

Såfremt man overhovedet skal tage planerne om en kulturkanon alvorligt, må den allerøverst have den danske sangskat. En national juvel af højeste karat og i øvrigt enestående efter international målestok.

Arne Jørgensen, Kertemindevejen 48, Marslev.

Den danske sangskat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce