Debattør: Mad til ældre skal være fra valgfri produktion
Af: Karsten Holm Jensen, Ladbyvej 163, 5300 Kerteminde

Hvor er det glædeligt at læse referatet fra det seneste social- og sundhedsudvalgsmøde om genetablering af lokal mad på plejehjemmene i Kerteminde.

Kertemindelisten og Dansk Folkeparti har fået indskrevet, at de vil have lokal madproduktion på de plejehjem, som ønsker det. Partierne har hørt og forstået de saglige argumenter, som aldrig har gået på kritik af hverken personale eller chauffør i det centrale køkken.

På det lille Dalsbo plejehjem i Rynkeby er køkkenet beliggende åbent og lyst i tilknytning til spisestuen og gangarealerne kun adskilt af en lille bar.

Lokalt fremstillet mad på Dalsbo har betydet helt unikke forventnings- samtale- og oplevelsesmuligheder omkring maden, som har givet de syge beboere lidt tiltrængt livskvalitet. Der til kommer f.eks. snak om tilbudsaviser. Indkøb af råvarer når beboerne er på tur med frivillige. Nye kartofler fra landevejen. Stadig levende rødspætter fra havnen, som naturligvis flås i køkkenet mens beboerne forventningsfuldt ser på og snakker med. Livretter på alle fødselsdage. Impulsivitet, ja jeg kunne blive ved og har sagt det mange gange.

For beboerne, først og sidst men også for personalet og de frivillige er al den glæde, og positive sideeffekt på økonomien, rørende dokumenteret i "Succes med hjemmelavet mad" som kan googles. Desværre forsvandt glæden, da det helt centrale middagsmåltid fra 2016 blev tvangsforflyttet til et centralkøkken.

Selvfølgelig er der brug for et centralkøkken til fremstilling af mad til de hjemmeboende. Og selvfølgelig skal de plejehjem, som ønsker det have deres mad fra et centralt køkken. Det burde ikke forhindre, at et andet plejehjem, kan få lov til selv at lave al sin mad. Det kræver blot en fair og lige andel i tilskud og positiv vilje. Den har Kertemindelisten og Dansk Folkeparti vist tak for det.

Nu mangler blot flertallet i Økonomiudvalget. I dansk politik er det heldigvis tilladt at have et standpunkt til man tager et nyt - respekt for det - også i Kerteminde.