Debat: Lukket fest på rådhuset
Af: Ulla Hansen, Mamrelund 57, Mesinge

Det går stærkt i socialforvaltningen. Inden man har fået transformeret 50 handicappet over i et interneringscenter for at kunne spare fire medarbejdere, modtages nu nyheden om ansættelse af endnu en akademiker.

Ved kommunesammenlægning lød den akademiske beregning, at effekten skulle være besparelse på det administrative niveau på 6,1 procent pr. år 2007 - 2010. Nu 10 år efter er der stadig det samme antal administrative medarbejdere på 138 ansatte. Med førnævnte forventede besparelse in mente betyder det i realiteten en overkapacitet på 28 ansatte, som årligt koster 12 mill.

Antallet af mellemledere er det gået helt af sporet. Der er blevet opbygget flere niveauer af ledere igennem de sidste 10 år. Hvis vi bare kom ned på samme niveauet som 2007 (første år efter sammenlægningen), så ville der kunne spares 30 mill. årligt. En ekstra bonus udover den økonomiske effekt ville måske være, at social- og sundhedspersonale, pædagoger og hjemmevejledere ville kunne få arbejdsro. Og hvem ved - genvinde glæden ved at varetage deres arbejde?

Den øverste gruppe cheferne er reduceret med 20 procent i antal efter kommunesammenlægning. Men de har til gengæld holdt lønfest med en lønstigning på 40 procent, når man ser på gruppen samlet. Så i stedet for en besparelse har det rent faktisk udløst en ekstraregning. Hvordan kan man få sig selv til at hæve sin løn - langt udover prisudviklingen - uden at der på nogen måde sker på baggrund af en økonomisk gevinst skabt enten ved en administrativ besparelse eller en forøgelse af indtjeningen? Det ser man ganske vist også i det private erhvervsliv - i virksomheder, som efterfølgende går konkurs.

Netop denne bonus har man åbenbart ikke haft nogen som helst betænkeligheder ved at indløse.