Debat: Det kan godt være det er simpelt - men det er hamrende uretfærdigt


Debat: Det kan godt være det er simpelt - men det er hamrende uretfærdigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Nanna Bonde, fhv. landsformand for SF Ungdom, folketingskandidat for SF i Syd- og Sønderjylland
Billede
Debat. 

Utretfærdigt: Pensionssystemet er i dag skruet sådan sammen, at alle danskere, der er født samtidigt, også har den samme pensionsdag. Det er et simpelt system, men et hamrende uretfærdigt et af slagsen. Jeg forstår ikke, hvorfor at håndværkeren med det fysisk krævende job ikke kan gå tidligere på pension end akademikeren ved skrivebordet.

De nyeste tal på området fra Danmarks Statistik viser, at forskellen i levetid mellem de der kun har gennemført grundskolen, og de der har taget en lang videregående uddannelse er 5,4 år for mænd og 7,5 år for kvinder. Danskere med lange uddannelser kan altså forvente at leve en del år længere end folk med kortere uddannelse. Derudover må man antage, at folk med kortere uddannelser kommer tidligere ud på arbejdsmarkedet, fordi uddannelserne er ja, kortere. Den kortere levealder og længere tid på arbejdsmarkedet til trods er pensionsalderen fortsat den samme. Det mener jeg ikke er rimeligt.

Desværre går det den gale vej. I en tid hvor vi hellere burde diskutere, hvordan vi deler det arbejde der er, og sikrer os mod den nære fremtid, hvor robotteknologien overtager en lang række arbejdsfunktioner, bliver pensionsalderen fortsat hævet. Senest regulerede man pensionsalderen i 2015, hvor Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance og Konservative stemte for at hæve pensionsalderen, så den i 2030 er 68 år, og det ser kun ud til at den bliver hævet endnu mere. Vi skal altså alle, fra ufaglærte til akademikere, arbejde mere.

Konsekvensen er selvfølgelig størst for dem med de fysisk hårdeste jobs. Det er grotesk, at vi accepterer at håndværkeren på byggepladsen slider sig selv halvt ihjel, før hun får lov at gå på pension. Vi kommer til at mangle flere faglærte i fremtiden, bliver der sagt, men mange bliver nødt til at vælge en anden vej, fordi de simpelthen ikke kan holde til det hårde fysiske arbejde, og er nedslidte mange år før de kan gå på pension. Det ændrer pensionsalderen selvfølgelig ikke på alene, men en tidligere pension for håndværkere vil være et godt skridt på vejen.

Finansminister Kristian Jensen har på vegne af regeringen tidligere afvist differentieret pension og forklaret, at dette skyldes både praktiske og principielle overvejelser. Jeg forstår ikke argumentationen. For jo det er da helt rigtigt, at det er enklere at skære alle over en kam, men mennesker er forskellige og har forskellige behov. Derfor skal vi indrette samfundet, så det er borgeren før systemet og ikke omvendt.

Pensionsalderen bør differentieres, så alle får et værdigt liv og en værdig alderdom.

Debat: Det kan godt være det er simpelt - men det er hamrende uretfærdigt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce