De skal hjem - eller skal de?


De skal hjem - eller skal de?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Chefredaktør Peter Rasmussen
Michael Nørgaard
Debat. 

Hvis der er noget, vi danskere kan blive enige om, så er det, at flygtningene skal hjem, hvor de kommer fra. Hurtigst muligt. Og senest, når der er blevet fred i deres hjemland.

Hvad de skal lave, mens de er i Danmark, er der så lidt forskellige bud på. Dansk Folkeparti ser helst, at de intet laver, lærer eller bidrager med. Socialdemokraterne og Venstre vil til gengæld gerne integrere flygtningene og give dem uddannelse og arbejde. Men når forholdene tillader det, så skal de hjem. Det er DF, V og S enige om. Også selv om flygtningene har født børn i Danmark, der går i folkeskolen og kun taler dansk. Og selv om de har fundet et arbejde og forsørger sig selv. Og selv om de har meldt sig ind i danske foreninger og går til gymnastik tirsdag og torsdag.

Nu kan der selvfølgelig være mange årsager til, at man gerne vil af med flygtningene. Venstres Inger Støjberg mener for eksempel, at vi har brug for et "pusterum". Socialdemokraternes Mette Frederiksen mener nærmest, at det er af hensyn til flygtningene selv, at vi ikke kan tage flere. Hun siger: "Hvis vi skal kunne løse den store integrationsopgave, der er, så er der grænser for, hvor mange udlændinge, der kan komme hertil". Men af hensyn til Danmark er det ikke nødvendigvis en god idé, at sende selvforsørgende, kvalificerede, arbejdende udlændinge ud af landet.

Det er i hvert fald Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) konklusion. DA har netop offentliggjort en analyse, der slår fast, at det danske arbejdsmarked slet ikke kan klare sig uden udenlandsk arbejdskraft. Og vi kan ikke regne med, at vi fortsat kan hente arbejdskraften i lande som Tyskland og Polen. Europa har i øjeblikket en gennemsnitlig ledighed på 7,5 procent - den laveste i mange år. I Polen er ledigheden helt nede på 4,7 procent og i Tyskland er den 3,6 procent. Oven i det har resten af de europæiske lande det samme problem som Danmark - vi bliver flere ældre og færre til at forsørge dem. Og derfor er de også på jagt efter arbejdskraft udefra.

I løbet af de næste 13 år svinder den arbejdsdygtige del af den europæiske befolkning med 12 millioner personer. Der bliver med andre ord kamp om den kvalificerede arbejdskraft. Det er der allerede i eksempelvis byggesektoren. I Polen siger mere end 40 procent af bygge- og industrivirksomhederne, at de er nødt til at begrænse deres aktiviteter på grund af mangel på arbejdskraft.

Den administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad, blander sig selvfølgelig ikke i den aktuelle flygtningedebat, men i søndags skrev han i Berlingske: "Vi må se i øjnene, at Danmarks behov for arbejdskraft ikke alene kan dækkes af os selv eller med hjælp fra vores europæiske naboer. Vi er nødt til at kigge ud over Europas grænser".

I den sammenhæng kunne det måske være nyttigt at undersøge, om den arbejdskraft, vi har så travlt med at sende hjem i virkeligheden var noget, vi selv kunne få brug for. Måske skulle vi ligefrem prøve at få noget af den udenlandske arbejdskraft til at blive lidt længere.

De skal hjem - eller skal de?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce