Danskerne stemte dansk


Danskerne stemte dansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Tidl. minister, godsejer, Hagenskov Britta Schall Holberg
Billede
Debat. 

Der var en del opløftende ting ved det netop overståede kommunalvalg. For det første var det opløftende, at så mange gjorde bekymringen for det modsatte til skamme: Vi tog valget alvorligt og gik hen og stemte. For det andet var det glædeligt at se, at der, hvor borgmestrene virkelig træder i karakter og tager opgaven på sig - der bliver det også i de allerfleste tilfælde belønnet.

For os, der sad og fulgte med på TV, var det også en stor glæde at se, hvordan de valgte gav udtryk for deres taknemmelighed. Ja, endda talte om ydmyghed. Det var en lise at høre på. Et udtryk for en ordentlighed, som vi for tit savner i den landspolitiske tone. Men jeg skal ikke nægte, at her i huset gjorde det det største indtryk, at det lykkedes at få sagt stop for den ekstreme højredrejning og den dertil hørende tone, vi har måttet opleve i vores land i alt for lang tid. En højredrejning vi også ser i Europa og USA. Med stigende bekymring har vi kunnet iagttage, hvordan populisme og sprogbrug har været med til at splitte og været med til at gøre op med nogle af de værdier, som mange af os har anset for at være grundlæggende for det værdisæt, vi bekender os til.

Med stigende bekymring har vi fulgt, hvordan alt for stærke ord ord og handlinger har været brugt til at skabe og nære angst og utryghed. Med stigende bekymring har vi fulgt, hvordan dette at skabe angst og utryghed har været brugt for at samle det størst mulige stemmetal. Den politiske opgave kan ikke være at skubbe flere for flere ud i utryghed, angst for fremtiden og for andre mennesker. Den politiske opgave er ikke at anvende et sprog, som gør det legitimt også for borgerne at anvende et sådant sprog overfor hinanden, eller hvad værre er: for børn og unge at lære, at sådan kan man bare tale til hinanden. Eller sådan kan man tale om og til andre mennesker, andre med en anden religion, en anden hudfarve, en anden kultur.

Det er forstemmende, hvis det racehad, som yderliggående grupper i USA stod som bannerførere for engang, nu i ord og handling legaliseres af præsidenter og andre også i den vestlige verden. Vi er nødt til at tage afstand fra disse ting. Vi er nødt til at tage afstand fra sådanne politiske tendenser også i vores eget land. Her i vores kommune, Assens, der var udset til at skulle have sin første DF borgmester, kan vi glade konstatere, at sådan gik det i den grad ikke. Samme tendens over det meste af landet. DF fik et dårligt valg lokalt til trods for parties store annoncer, som slet ikke tog højde for, at vi lokalt er optaget af meget andet end den fremmedpolitik og den afstandtagende politik og retorik, DF på landsplan har som den dominerende politik.

Integrationspolitik handler ikke om at skabe skel og skabe angst og usikkerhed og bruge mund. Integrationspolitik handler om at integrere mennesker og tage imod dem på samme måde, som vi i århundreder er blevet modtaget i andre lande. Det glædelige er, at det ved kommunalvalget blev understreget, at lokalt er vi optaget af de lokale fællesskaber og ikke af at skabe utryghed og angst, men af at få lokalsamfundene til at udvikle sig til gode væresteder, også for mennesker, der kommer udefra. Vi smækker ikke døren i for mennesker, vi i den grad har brug for. Lokalt er man optaget af, at de mennesker, der kommer her, bliver integreret i samfundet, og kommer i arbejde, og vi forlanger ikke, at de skal blive som os, for at vi kan respektere dem.

Lokalt er man yderligere optaget af, at vi i den grad kommer til at mangle arbejdskraft, hvis ikke vi tager ordentligt imod de mennesker, der kommer hertil. Vi kommer også til at mangle viden, hvis vi ikke tager imod de påvirkninger, de erfaringer og den viden, vi kan få fra andre mennesker, der kommer udefra, det være sig håndværkere eller professorer. Vi bliver ikke som nation eller som enkeltmennesker rigere ved at lukke os inde i os selv, som biskoppen sagde ved gudstjenesten forud for Folketingets åbning.

Kommunalvalget viste, at vi stemte dansk, når dansk er bedst, hvilket ligger langt fra den indskrumpede betydning saf begrebet, som DF taler om. Vi gav højredrejningen en tiltrængt advarsel, som man kan håbe, vil give genlyd uden for vore grænser også.

Danskerne stemte dansk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce