Danske værdier er truet


Danske værdier er truet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VOLD

af KAREN HÆKKERUP

retsordfører (S)

Hvis vi ikke længere tør gå på gaden og ikke længere tør åbne vores dør for fremmede, så har vi mistet det, der er mere dansk end noget: vores åbenhed og tillid til andre mennesker. Regeringen og Dansk Folkeparti har misforstået, hvad værdidebatten i virkeligheden handler om.

New Yorks tidligere borgmester, Rudy Giuliani, var rystet, da han læste den folder, byen forærede turister: Få ikke øjenkontakt med mennesker på gaden. Sådan lød et af rådene til at undgå overfald. Tænk, at vold og kriminalitet havde fået en hel by til at frygte øjenkontakt med andre mennesker.

Herhjemme er vi måske på vej mod lignende tilstande. Fredelige mennesker bliver stadig mere betænkelige ved at bevæge sig ud i byen om aftenen af frygt for at blive offer for meningsløs vold. Og efter en række tragiske episoder er det kommet dertil, at vi ikke uden videre åbner døren, når det banker på. Det er sikkert bare naboen, der vil låne en kop sukker. Men frygten sidder i os: At det er en voldsmand med en pistol, der vil overfalde og plyndre os. I vores eget hjem.

Regeringen og Dansk Folkeparti har talt om kriminalitet i seks år. Men til hvad nytte? Højrefløjen har reelt kun interesseret sig for forbryderne. De skal straffes. Men hvad med ofrene? Hvad med alle danskerne, der ikke er blevet et hak mere trygge? Målet med det hele må jo være at skabe tryghed. Hvis det kommer dertil, at danskerne ikke tør gå i deres gader om aftenen, ikke tør åbne døren til deres eget hjem, så har højrefløjens ideologiske kamp jo slået fejl. Regeringen må komme med løsninger, der virker. Hårdere straf er ikke længere nok. Der skal også forebyggelse til. Hovedpointen er, at vi skal finde løsninger, der virker.

I virkeligheden burde dette mere end noget andet være kernen i disse års højrøstede debat om vores danske værdier: Den tryghed i vores liv, der gør os åbne for og engagerede i vores medmennesker. Regeringen og DF har haft travlt med at råbe op om truslerne mod danskheden. Jeg vil insistere på, at den største trussel mod vores værdier kommer fra den ødelæggende utryghed.

Om noget bygger vores danske samfund på tilliden til vores medmennesker, som vi ser i øjnene og møder med åbent sind på gaden; vores naboer, som vi åbner vores hjem for og lukker ind. For mig er det mere end noget andet hjertet i vores danske værdier.

Danske værdier er truet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce