Danmark konkurrerer på danskernes hoveder

Lars Chr. Lilleholt

Danmark konkurrerer på danskernes hoveder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FORSKNING

af lars chr. lilleholt

MF (V), næstformand i Folketingets videnskabsudvalg, Kirkegårds Allé 33, Odense C

Det er næppe en hemmelighed, at vi i Danmark i fremtiden skal konkurrere på viden og kreativitet i den globaliserede økonomi, og at forskning er en vigtig ingrediens.

Heldigvis er Danmark i front, når det gælder om at ruste samfundet til globaliseringens udfordringer. Målet er at blive et af verdens mest konkurrencedygtige lande for at kunne få råd til velfærden i fremtiden. Med velfærdsaftalen og globaliseringspuljen er der sat handling bag løfterne. I 2010 vil vi nå målet om én procent af BNP til forskning.

Målsætningen er, at én procent af BNP senest i 2010 skal investeres i offentlig forskning, mens erhvervslivet bør forske for to procent. De samlede offentlige forskningsbevillinger i 2007 har fået et løft fra 0,76 procent af BNP til 0,82 procent af BNP. Flere forskningsmidler er både til gavn for universiteternes bestræbelser på at begå sig internationalt og det massive behov for at tiltrække højt kvalificeret arbejdskraft og udenlandske investeringer.

De vestlige lande har ikke længere patent på viden og kan ikke læne sig veltilfreds tilbage i vidensøkonomiens trygge rammer. For såvel Kina som Indien satser massivt på forskning og uddannelse. Det er nu, vi skal smede.

Samlet vil de offentlige forskningsmidler blive øget med 5,2 mia. kr. i perioden 2006-10. I 2008 øges de offentlige forskningsmidler med 1 mia. kr. i forhold til 2007, hvilket bl.a. betyder, at: Basisbevillingerne til universiteterne løftes med 500 mio. kr. De frie forskningsmidler får et enormt løft på 300 mio. kr. Og den strategiske forskning i bl.a. energi, miljø og sundhed og informations- og kommunikationsteknologi øges med 105 mio. kr.

Også interessen blandt studerende for at tage en ph.d er eksploderet. I 2006 var 1507 studerende indskrevet på landets ph.d-pladser - det højeste antal i 10 år og en stigning på 37 procent siden 2002. Det lover godt for fremtiden.

Venstre lovede i sidste valgkamp, at vi ville investere 10 mia. kr. i forskning, udvikling og uddannelse. Ikke alene har vi indfriet dette løfte, men vi investerer faktisk dobbelt så meget inden 2010. Efter universitetsreformen og reformer af forskningssystemet er universiteterne og forskningsmiljøerne nu klar til de kommende års store investeringer. Når andre er billigere, så skal Danmark være bedre.

I Danmark konkurrerer vi på vores hoveder. Derfor skal tilskuddet til de danske studerende være det samme, uanset om uddannelsen tages i Odense eller på Yale. Fra sommeren 2008 kan danske studerende tage deres uddannelsestaxameter med til udlandet og bruge det til et studieophold på et udenlandsk universitet. Det er frihed under ansvar. Frihed til at vælge uddannelsessted, ansvar for at uddanne sig og skabe velstand i Danmark. Målet er at gøre Danmark til et førende vidensamfund

Forskning koster penge, men vi er klar til at betale. Visionen er: Vi får de bedste uddannelser, vi bliver et førende vidensamfund, og vi bliver bedre til at sprede viden ud til erhvervslivet. Det bliver en stor udfordring, men Danmark er godt rustet til at løse den.

Danmark konkurrerer på danskernes hoveder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce