Danmark diskvalificeret

Finn Dalgaard

Danmark diskvalificeret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afghanistan

Oberst og konsulent Jørgen Jelstrup forsøger i tirsdagsavisen at gøre Afghanistan-krigen til hele det danske samfunds krig og ønsker, at vi alle skal "anerkende det positive i vore soldaters indsats".

Han skriver: "Denne nødvendige afbalancerede omtale i medierne lykkedes ikke for Irak-operationen, der var for præget af negativ omtale - og da det gik rigtig godt i de første år."

Hvilken drømmeverden lever denne officer mon i? 

Ved han ikke, at Irak-invasionen var en ulovlig krig, som, mens han synes, den "gik rigtig godt", kostede titusindvis af civile ofre, millioner af flygtninge og ødelæggelser, vi slet ikke kan fatte?

De ansvarlige er endnu ikke stillet til regnskab, først og fremmest fordi sejrherrerne - så længe de er ved magten - selv bestemmer, om der skal oprettes domstole, der kan behandle deres sag.

Det er ikke umuligt, at der kommer et retsopgør i flere af de lande, der deltog i "koalitionen af villige". I Danmark skal Højesteret tage stilling til spørgsmålet næste år, og det bliver interessant, om det bliver i egenskab af generalsekretær i NATO, at Anders Fogh Rasmussen skal stilles til regnskab for sin andel af krigsforbrydelsen.

Med hensyn til Afghanistan burde obersten tænke grundigt over den kendsgerning, at krigen ikke blev indledt for at ændre det afghanske samfund - det er nemlig ikke en lovlig grund til at invadere et land - men for at forhindre, at terrorister brugte landet som base for aktioner i udlandet. Terroraktionen 11. september var nu en gang ikke en krigserklæring fra Afghanistan mod NATO-medlemmet USA, men en kriminel handling begået af unge mænd fra USA’s venskabsland Saudi-Arabien.

Ingen danske mænd er tvunget til at deltage i krigen i Afghanistan. Soldaternes motiver er vidt forskellige, men uanset om de er leje-soldater, lege-soldater eller virkelig idealister, som vil "kæmpe for en bedre tilværelse for os alle", så bør vi kunne stille det krav til hver enkelt af dem, at de seriøst vurderer, om deres indsats i det hele taget er lovlig ifølge dansk og international lov. Er den ikke det, kaster de smuds på den modige indsats, som danske FN-soldater har ydet i verdens brændpunkter, og så har de selvfølgelig på ingen måde fortjent hverken hjemkomstparader eller folkelig opbakning.

Den forpligtelse gælder selvfølgelig i højeste grad officererne, og her lader det til, at Jørgen Jelstrup selv svigter soldaterne på det skammeligste.

Mit personlige synspunkt er, at Danmarks krigsforbrydelse i Irak-krigen diskvalificerer os til at deltage i internationale, militære operationer en rum tid fremover. Vores "straffeattest" er ikke længere ren, og det gør, at der er opgaver, vi ikke længere bør blive betroet, og hvor netop vores indsats ikke gavner sagen. Militære FN-indsatser skal i stedet udføres af lande, som ikke er belastet af ulovlig krigsdeltagelse.

I stedet må vi danskere koncentrere os om humanitære og diplomatiske indsatser, hvor vi med tiden kan forsøge at genoprette vores ry som et aktivt og lovlydigt medlem af det internationale samfund. At mange danske soldater så må finde sig en anden profession, som måske er mindre spændende, kan vel i det mindste glæde de familier, som de er ansvarlige for.

Danmark diskvalificeret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce