Dalum Papir: Fra stor dansk by til dansk betonby


Dalum Papir: Fra stor dansk by til dansk betonby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Thorbjørn Christian Kaldau, Demantsvej 17, Odense S
Billede
Debat. 

Ikke meget kan få 500 mennesker til at samles i en hal en våd aften for at høre på politikere. Det skulle da lige være en helhedsplan for omdannelse af Dalum Papir. Grunden til, at dialogmødet i sidste uge kunne trække så mange mennesker til Dalumhallen, skal findes på den østlige side af åen. Her skal naturområdet efter planen fjernes og erstattes af boliger. Til mødet kunne man næsten blive rørt, da arkitekten Otto Wagner sagde ting som "midt i skoven, midt i byen" og hvor idyllisk området var, med fritgående hjorte. Tragikomisk nok har lodsejeren for nylig ladet hele skoven fælde og de hjorte, arkitekten nævnte, er skræmt væk fra området.

Mange høringssvar til helhedsplanen har vist bekymring om manglen på grønt, og til dialogmødet fik bekymringer omkring samme også klapsalver frem i salen.

Til debatten spurgte en borger bl.a., hvorfor et stort grønt område tæt på Fruens Bøge fra en tidligere plan nu var fjernet og erstattet af boliger?

Svaret fra kontorchef Jeanette Olsen var, at man jo starter med en plan, men at grundejeren ikke var interesseret i så meget grønt, hvorfor man måtte ændre planen. Det kan undre en, at Henrik Kaa Andersen åbenbart har mere at skulle have sagt om området end kommunen, når området på nuværende tidspunkt er omfattet af å- og skovbyggelinje, som kommunen skal give dispensation for, før det må bebygges.

Jeanette Olsen forklarede, at kommunen ikke ejer grunden, og derfor ikke kan gøre noget bortset fra at give dispensation. Da flere borgere til mødet mente, at kommunen burde opkøbe et eller flere delområder øst for åen, måtte Jane Jegind påpege, at byrådet ikke har afsat penge til ekspropriation, og hun ville ikke love at arbejde på at få mere grønt.

Hvorfor en ekspropriation skulle være uden for økonomisk rækkevidde synes dog mærkeligt, da området er omfattet af å- og skovbyggelinjen og nu uden træer at ekspropriere. Jorden kan derfor ikke være meget mere værd end landbrugsjord, indtil kommunen får givet sine omstridte dispensationer.

Tilbage på mødet stod grundejer Henrik K. Andersen, som ikke mente, han tog noget fra borgerne, da området nu er lukket af, og "i sin naive tro" forventede han, at borgerne ville være lykkelige over, at kommunen havde fået presset en sti igennem området. Der har dog i flere hundrede år været en sti, som først for nylig er blevet blokeret for borgerne af selv samme ejer.

Henrik K. har tidligere sagt til avisen, at de første boliger vil stå klar i 2019. Vi må dog ikke håbe, at kommunen har godkendt dette, og at høringer samt dialogmødet blot er en farce. Under mødet valgte flere dog at gå, da de ikke troede på ændringer i planerne. Der bliver i disse år bygget massivt i Odense. Hvis ikke vi ønsker at gå fra stor dansk by til dansk betonby, er det derfor vigtigt, at vi også opretter og opretholder nogle grønne områder i byen. Skoven øst for åen ved Dalum Papir kan blive en idyllisk og naturlig forlængelse af Fruens Bøge og skabe mere værdi for borgerne end de planlagte boliger. Mit råd til kommune og byråd er derfor ikke at give dispensation i de grønne områder, før alle muligheder er undersøgt.

Eventuelt kan delområde 1, 2 og 3 pilles ud af helhedsplanen, så kun papirfabrik og kraftvarmeværk bebygges i første omgang. Henrik K. har allerede fået pillet matrikler ud af planen, så det vil ikke være første gang.

Så kan kommunen genoverveje naturområdet efter 2028, såfremt der til den tid er mangel på boliger.

Dalum Papir: Fra stor dansk by til dansk betonby

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce