Daglig dosis "gift"


Daglig dosis "gift"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KEMI: Erhvervssiderne havde 26/10 en artikel med overskriften "Fyn dyrker mest brødkorn uden kemi". Hvis fynboerne ikke har opfundet en hidtil ukendt naturkraft, bliver det ikke til meget korn. Havde der ikke været nogen kemi, ville der heller ikke have været liv på jorden. Planter, dyr og mennesker ville ikke have eksisteret, deres udvikling består af en lang række af kemiske processer, som giver livet. Naturen er en uovertruffen raffineret kemiker.

Når man læste artiklen kunne man også se, at der ikke var tale om nogen sensation. Meningen var, at man på Fyn dyrkede korn efter nogle bestemte regler, der blandt andet forbød brugen af visse kemikalier, som ukrudtsmidlet Round Up og stråforkortere.

Kemien er kommet stærkt i miskredit. Ikke fordi, der er noget galt med den, men fordi man i mange sammenhænge har anvendt dens resultater og de stoffer, der er fremstillet ved hjælp af kemien, på en uhensigtsmæssig og skadelig måde. For over 3000 år siden erkendte kineserne, at alle ting har en mørk side Yin og en lys side Yang, som altid hører uadskilleligt sammen. På samme måde er det med kemien. Der er både en forside og en bagside på medaljen.

Der er i dag en stærk tendens til - især i medierne -kun at identificere kemien med dens bagside. Det er også det, man gør i overskriften "brødkorn uden kemi".

Vort moderne samfund er bygget op og fungerer på et kemisk fundament. Det behagelige og sikre velfærdssamfund, vi har, bygger på en lang række af landvindinger inden for kemien. Man kan blot nævne lægemidlerne.

De unge flygter i dag bort fra naturvidenskaben og dermed fra kemien, hvad der på længere sigt truer det velfærdssamfund, vi lever i i dag. Vi kan ikke lægge os til hvile på laurbærrene, men må fortsat kæmpe mod den dygtigste kemiker af alle - naturen. Denne flugt fra kemien har pressen i høj grad et tungt ansvar for med den slags negative, ledende overskrifter, når kemien omtales. Man identificerer kemien med noget skadeligt, som man bør undgå. Solstrålehistorier om kemiens positive sider interesserer ikke pressen, de betragtes blot som en selvfølge.

Pressen må være sig sit ansvar bevidst og ikke blot falde for smarte overskrifter, fordi de sælger. Allerede Ovid sagde: Dråben udhuler stenen, ikke ved sin kraft, men ved at falde ofte. Det er den lille daglige dosis "gift", pressen udspreder, der kommer til at præge ungdommens syn på kemien.

Daglig dosis "gift"

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce