Dårligt arbejdsmiljø: Brug fonds-milliard på bedre forhold


Dårligt arbejdsmiljø: Brug fonds-milliard på bedre forhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Morten Skov Christiansen, LO-næstformand
Billede
Debat. 

Arbejdsmiljø: På landets arbejdspladser kæmper flere og flere med dårligt arbejdsmiljø. Det resulterer i fysiske og psykiske skader, som nedslider stilladsarbejderen, sosu'en og alt for mange andre. Men der er mulighed for øjeblikkeligt at hjælpe. Der står nemlig præcist 1.175 milliarder kroner i Fonden for Forebyggelse og Fastholdelse. Penge, som i sin tid blev investeret i fonden, for at reducere den fysiske og psykiske nedslidning på arbejdspladser. Regeringen mener imidlertid ikke, at midlerne skal frigives, og dét er forkasteligt. For mens pengene står indespærret i fonden, udsættes kollegerne for dårligt arbejdsmiljø, som kan have vidtrækkende konsekvenser.Det brede flertal bag velfærdsaftalen bestemte tilbage i 2006, at med en udskydelse af pensions-og efterlønsalder fulgte også et politisk ansvar for at gennemføre initiativer med sigte på at forebygge nedslidning og forbedre arbejdsmiljøet. Der blev investeret 3 milliarder kroner i en nyoprettet fond, men mere end én milliard kroner venter stadig på at komme ud og gøre nytte.

Og hvorfor så det? LO og oppositionen har flere gange opfordret til, at man bruger midlerne til arbejdsmiljøet som oprindeligt aftalt. Men hver gang bliver vi af regeringen affejet med, at det ikke er muligt på grund af budgetloven. Det er imidlertid ikke rigtigt. Hvis politikerne vil prioritere at få pengene ud af arbejde for arbejdsmiljøet, kan det sagtens lade sig gøre.

Og indsatsen er i høj grad efterspurgt! For det går den forkerte vej med arbejdsmiljøet: Ifølge de nyeste tal er der siden 2012 17 procent flere beskæftigede, som overbelastes psykisk, og 15 procent flere har overbelastninger af muskel og skelet. Virkeligheden er barsk. En undersøgelse fra LO viser også, at hver femte LO-medlem tager smertestillende medicin for at klare arbejdsdagen. Det er rystende forhold og med den indespærrede milliard, kan vi gøre noget ved det.

Der er mange ting, man kan bruge fondens midler på. En helt ny hvidbog har vist, at især små virksomheder med færre end 50 ansatte, har behov for en ordning med ekstern arbejdsmiljørådgivning. Fondens midler kan sætte gang i en ny rådgiverordning, som vil sikre medarbejdere og gavne samfundsøkonomien.

Netop på baggrund af den negative udvikling på arbejdsmiljøområdet har regeringen nedsat et nyt ekspertudvalg. Udvalget skal sørge for at udrede indsatsen på arbejdsmiljøområdet og fremlægge anbefalinger til en styrket arbejdsmiljøindsat. Flere initiativer skal iværksættes for det åbenlyst rimelige: Et arbejdsmiljø der gør det muligt at passe sit arbejde frem til pensionen, uden en nedslidt krop og et nedslidt sind. Det skylder vi medarbejderne.

Dårligt arbejdsmiljø: Brug fonds-milliard på bedre forhold

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce